#
  • 301 Redirection

Bir ziyaretçiyi bir web sayfasından başka bir web sayfasına yönlendirme yöntemi. Bu yönlendirme türü, kalıcı yönlendirmeler için kullanılmakta. Örneğin: Siz, Asitesi.com ve Bsitesi.com adında iki web sitesine sahipsiniz, ancak yalnızca bir web sitesi istiyorsunuz. 301 Redirection ile tüm trafiği Bsitesi.com’dan Asitesi.com’a yönlendirebilirsiniz, böylece tüm trafik Asitesi.com’da toplanmış olur.

  • 302 Redirection

Bir ziyaretçiyi bir sayfadan diğer web sayfasına yönlendirmek için kullanılan bir yöntem. 302 Redirection, yalnızca geçici durumlar için kullanılır. Kalıcı yönlendirmeler için bunun yerine 301 Redirection tercih edilir.

  • 404 Error

Bir ziyaretçi, var olmayan bir web sayfasına gitmeye çalıştığında ortaya çıkan bir hata mesajı.

A
  • A/B Test

Ayrık test olarak da adlandırılan bir A/B testi, bir grup insanı iki veya daha fazla gruba bölerek ve hangilerinin insanları motive etmede daha etkili olduğunu görmek için bir web sayfasının, e-postanın, reklamın farklı sürümlerine maruz bırakılarak yapılır. Örneğin, web siteniz şarap satıyorsa, ürün sayfasının A versiyonu düz beyaz arka plana sahip bir şişe kırmızı şarap ve B versiyonu üzüm ve peynir içeren bir masada bir şişe kırmızı şarap gösteren iki versiyonunu oluşturabilirsiniz.

  • Ad Extensions / Reklam Uzantıları

Google Adwords’e eklenebilecek yorumlar, adres, fiyatlandırma, tanımlama, uygulama indirmeleri ve site bağlantıları dâhil olmak üzere arama motorunda sitenizin altında yer alacak her türlü ek bilgi parçaları. Ad Extension, reklamverenlerin arama motoru üzerinde daha fazla alan ve daha yüksek tıklama oranı sağlayacak zengin ve bilgilendirici reklamlar oluşturmasına yardımcı olur.

  • Ad Manager Account / Reklam Yöneticisi Hesabı

Facebook’ta, reklamlarınızı Facebook Reklam Ağı’nda yayınlamanızı sağlayan özel bir reklam hesabı.

  • Ad Network / Reklam Ağı

Reklamların görünebileceği bir web siteleri veya dijital özellikler grubu. Örneğin, Google’ın 2 reklam ağı var: Arama ağı (arama sonuçlarında görünen metin reklamlar) ve görüntülü reklam ağı (Google ile ortak olmuş milyonlarca web sitesinde görünen resim reklamlar).

  • AdWords (Google AdWords)

Reklamverenler tarafından reklamları Google arama sonuçları sayfalarına, Youtube’da ve Google reklam ağı sitelerine yerleştirmek için kullanılan Google’ın sahip olduğu bir program. AdWords, PPC reklamcılığının birincil platformudur.

  • Alt Text (or Alternative Text) / Alt Metin (veya Alternatif Metin)

Bozuk görselli web sitesi ziyaretçilerine bir resmin içeriği hakkında bilgi sağlamak için kullanılan, resimler için HTML koduna eklenen bir özellik. En iyi uygulama, bir web sitesindeki tüm görüntülerin alt metine sahip olması ve metnin görüntüyü açıklayıcı olması gerektiğini belirtir.

  • Analytics (veya Google Analytics)

Web yöneticilerinin web sitesi ziyaretçileri hakkında istatistik ve veri toplamasına izin veren bir Google platformu. Google Analytics (bazen GA olarak kısaltılır), web yöneticilerinin web trafiğinin nereden geldiğini ve ziyaretçilerin sitede nasıl davrandığını görmelerini sağlar.

  • Anchor Text / Bağlantı Metni

Bir köprüdeki tıklanabilir kelimeler. SEO’da bağlantı metni, hedef site hakkında bağlam sağladığı için Google’a bir sıralama sinyalidir. Örneğin, birçok web sitesi bağlantı metnini “ücretsiz stok fotoğrafları” kullanarak belirli bir web sitesine bağlarsa, Google bu bilgileri hedef sitenin muhtemelen ücretsiz stok fotoğraflarına sahip bir kaynak olduğunu anlamak için kullanır. Teorik olarak, bu, stok fotoğrafları web sitesinin stok fotoğrafçılığı ile ilgili anahtar kelimeler için Google’da sıralanmasına yardımcı olabilir.

  • Adsense (Google Adsense)

Web sitelerinde Google ağ reklamları yayınlayarak web sitelerinin para kazanmasına izin veren bir Google platformu.

  • Algorithm / Algoritma

Bilgisayarların bir görevi gerçekleştirmek için izlediği bir işlem veya kurallar dizisi. Dijital pazarlamada, algoritma genellikle Google’ın web sitelerini arama sonuçlarında sıralamak ve sıralamak için kullandığı süreç kümelerini ifade eder. SEO endüstrisi, çeşitli Google algoritmalarına Penguin (bir web sitesine işaret eden bağlantıların kalitesini analiz eder) ve Panda (bir web sitesindeki içeriğin kalitesini değerlendirir) gibi kendi takma adlarını verir. Ana sıralama algoritması SEO “Temel algoritma” olarak adlandırılır.

  • Algorithm Update / Algoritma Güncellemesi

Google algoritmasında yapılan bir değişiklik. Güncellemeler genellikle web sitelerinin sıralamasını etkiler. Google, yıl boyunca algoritmalarında yüzlerce ayarlamanın yanı sıra her yıl birkaç önemli güncelleme yapıyor.

  • Alexa (Amazon Alexa)

Amazon’un, müzik çalma, soruları yanıtlama, hava durumu güncellemeleri yapma ve daha pek çok şeyi yapmak için sesli komutları kullanan ev yardımcısı cihazı. Daha fazla kişi arama için bilgisayar yerine Alexa gibi cihazları kullandığından sesli arama, SEO endüstrisi için daha ilginç hale geliyor.

  • Automation / Otomasyon

Normalde bir insan tarafından yerine getirilecek, tekrarlayan görevleri yerine getirmek için bilgisayar programlarını kullanma. E-posta ve mailing programları belirli tetikleyicilere (yeni müşteriler, son e-postayı açmış veya açmamış vb.) e-posta mesajları göndermek için otomasyonu kullanabilir. Pazarlamacılar, ziyaretçiyi tekrar satışa dönüştürmek amacıyla bir web sitesinin önceki ziyaretçilerine alakalı içerik göndererek olası satışları geliştirmek için otomasyonu kullanır.

  • Average Position / Ortalama Konum

Google AdWords’teki, reklamverenlerin reklamlarının Google arama sonuçları sayfalarında ortalama olarak nerede gösterildiğini anlamalarına yardımcı olan bir metriktir. Bir arama sonucu sayfasının üstünde genellikle 4 kullanılabilir reklam alanı bulunur (burada 1 ilk reklam, 2 ikinci reklam vb.), Bu nedenle en iyi sonuçlar için reklamverenler genellikle 1-4 arasında ortalama bir konum ister. Ortalama 5+ konumu, reklamlarınızın arama sonuçları sayfasının altında gösterildiğini gösterir.

  • API (Application Programming Interface) / Uygulama Programlama Arayüzü

Bir uygulamanın başka bir uygulamadan bilgi almasına ve bu verileri kendi amaçları için kullanmasına izin veren bir dizi rutin, protokol ve araç. Konuşmalara izin veren uygulamalar için ortak bir dil gibidir. Bir API bir uygulamayı “çağırır”, bilgi alır ve bu bilgileri size getirir.

  • Avatar

Bu, bir kişinin profiline eklenmiş bir resim veya simge olabilir. Avatarlar genellikle bir blog veya çevrimiçi foruma yorum yapılırken birisinin adının veya takma adının yanında belirir.

  • Autoresponder / Otomatik yanıtlayıcı

Alıcılarına otomatik olarak gönderilmek üzere ayarlanmış bir e-posta iletisi. Bir e-posta bültenine kaydolduğunuzda ve “katıl”ı tıkladıktan birkaç saniye sonra gelen kutunuza hoş geldiniz e-postası aldığınızda, bu bir otomatik yanıtlayıcıdır.

B
  • Backlink / Geri Bağlantı

Bu, bir web sitesi html href kodu kullanarak başka bir web sitesine köprü oluşturmasıdır. Geri bağlantılar, Google tarafından organik sıralamaların belirlenmesinde kullanılan önemli bir faktördür. Temel fikir şudur: “A web sitesi” diğer güçlü/alakalı web sitelerinden (B, C ve D web siteleri) gelen geri bağlantılara sahipse, bağlantılar A web sitesi için güven oylarıdır. A Web sitesi, B, C, ve D sitelerinden  geri bağlantılar aracılığı ile genellikle daha iyi sıralama ve potansiyel yönlendirme trafiği kaynağı elde eder.

  • Banner Ad / Banner Reklam

Çeşitli web sitelerine yerleştirilebilen popüler bir dijital resim reklam türü. En büyük ve en popüler resim reklam ağı Google tarafından yayınlanır ve farklı boyutlardaki reklamlara izin verilir.

  • Bing

Web, video, resim ve harita arama ürünleri için arama hizmetleri sunan bir web arama motoru. Bing, Microsoft’a aittir ve Microsoft tarafından işletilir. Bing şu anda arama paylaşımının yaklaşık % 20’sini kontrol ediyor.

  • Bing Ads

Hem Bing hem de Yahoo! arama motorlarında tıklama başına ödeme reklamcılığı sağlayan bir platform. Hizmet, işletmelerin reklam oluşturmasına izin verir ve daha sonra reklamları, işletmelerin teklif verdiği anahtar kelimeleri arayan tüketicilere sunar. Platform aynı zamanda yer, demografik ve cihaz hedefleme gibi hedefleme seçenekleri sunar.

  • Black Hat

Web sitelerini yapay olarak sıralamak adına arama motoru yönergelerini ihlal eden etik dışı dijital pazarlamacı veya SEO için kullanılan argo. Yinelenen içerik, spam bağlantı kurma ve negatif SEO gibi taktikler kullanılır.

  • Blog

“Web günlüğünün” kısaltması olan blog, yeni yazılı içerikle düzenli olarak güncellenen bir web sayfası veya web sitesidir. Bloglar, düzenli olarak yepyeni içerikler sunduğundan yeni veya mevcut ziyaretçilerin ilgisini çekmek ve Google’a güven sinyalleri vermek için dijital pazarlamada önemli bir konumdadır.

  • Bookmark / Yer İmi

Bir yer imi veya “sık kullanılan”, web sayfaları ve dosyalar için bir işaretleyicidir. Birisi bir sayfaya yer işareti koymak istediğinde, genellikle URL kutusunun sağ tarafındaki yıldız simgesini tıklar. Çevrimiçi bir sayfaya veya dosyaya yer işareti koymak o sayfaya veya dosyaya daha sonra erişilmesini kolaylaştırır.

  • Bot

Web sitelerini ziyaret eden, bazen “tarayıcı” veya “örümcek” olarak da adlandırılan otomatik bir program. Google gibi Arama Motorları, web sitelerini taramak ve arama dizinlerine eklenebilmek için botları kullanır. Spam botları, genellikle Google Analytics’te spam trafiği olarak gösterilen zararlı nedenlerle web sitelerini ziyaret eder.

Bounce Rate / Hemen Çıkma Oranı

Bir web sitesini, sayfanın herhangi bir bölümünü tıklamadan veya etkileşimde bulunmadan hemen terk eden ziyaretçilerin yüzdesi. Örneğin, 100 kişi bir web sitesini ziyaret ederse ve 50 tanesi hemen ayrılırsa, web sitesinin hemen çıkma oranı% 50’dir. Web siteleri mümkün olan en düşük hemen çıkma oranına sahip olmayı amaçlamaktadır ve ortalamalar% 40-60 arasında bir yerde olma eğilimindedir.

Bread Crumbs / Ekmek Kırıntıları

Bir web sayfasının üst kısmındaki veya arama sonucundaki, kullanıcının sitede gezinmesine yardımcı olan bağlantılar. Yerinde bağlantılar genellikle web sayfasının başlığının yanında görünür ve şuna benzer: Ana Sayfa> Hizmetler> Belirli Hizmet. Ekmek kırıntıları, arama sonuçlarında belirli şema işaretlemeleri aracılığıyla da bulunabilir. Bu, kullanıcıların arama sonucu listesinden ilgili sayfaları bulmasına yardımcı olur.

Broken Link / Bozuk Bağlantı

Bozuk bir bağlantı, sayfanın silinmesi veya URL’nin değiştirilmesi nedeniyle artık var olmayan bir sayfaya bağlantı sağlar. Biri bozuk bir bağlantıyı tıkladığında, genellikle “sayfa bulunamadı” ifadesini izleyen “404 hatası” iletisini içeren bir sayfa görürler.

Browser / Tarayıcı

Web sayfalarını, grafikleri ve çevrimiçi içeriği görüntülemek için kullanılan yazılım. En sık kullanılan tarayıcılar arasında Google Chrome, Firefox, Internet Explorer ve Safari bulunur.

Business Manager / İşletme Yöneticisi

Pazarlamacıların birden fazla sayfayı ve reklam hesabını tek bir merkezi konumda yönetmesine olanak tanıyan bir Facebook platformu.

C

CAC (Customer Acquisition Cost) / Müşteri Edinme Maliyeti

Bir müşteriyi bir ürün veya hizmet almaya ikna etme maliyetidir. Örneğin, bir işletme sahibi bir yıl pazarlama için 100 dolar harcıyorsa ve aynı yıl içinde 100 müşteri kazanabiliyorsa, CAC 1,00 dolar olur.

Cache / Önbellek

Web sitelerini görüntülemek için tarayıcı tarafından indirilen dosyalar için bilgisayarda geçici bir depolama konumu. Bu dosyalar, grafik görüntüleri ve diğer multimedya içeriği gibi bir web sitesini oluşturan tüm belgeleri içerir.

Campaign – Kampanya

Bir temayı paylaşan ve bir ürün veya hizmeti pazarlayan bir dizi reklam mesajı. Dijital pazarlama bağlamında, kampanyalar arama ve görüntülü reklam ağı reklam platformları (yani Google, Bing), sosyal medya, e-posta veya diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla yürütülebilir. Kampanyalar ayrıca kapsamlı bir dijital pazarlama stratejisine veya projesine atıfta bulunabilir.

Canonical URL

Bir içeriğin orijinal olup olmadığını veya başka bir yerden çoğaltılıp kopyalanmadığını belirtmek için Google’a bir web sayfasının html başlığına eklenen bir kod parçası. Orijinal içerik kendi başına standart olmalı ve başka yerlerden alınan içerik standart içeriği orijinal kaynak URL’sine yönlendirmelidir. Standart bilgiler, bir web sitesinde yinelenen içerik sorunlarından kaçınmak için de kullanılabilir.

Captcha

Spam’ı önlemek için kullanılan bir araç. Bu genellikle, bir botun çözmesi zor olan bir zorlama veya yanıt testi şeklinde gelir; örneğin, insanlardan ekranda gösterilen bozuk karakterleri yazmalarını istemek, basit bir matematik problemini çözmek veya belirli bir ölçütlere uyan resimlere tıklayın ibareleri.

Case Sensitive / Harfe duyarlı

Bir şey büyük/küçük harfe duyarlı olduğunda, büyük harf ve küçük harf arasında ayrım yapabilir. Örneğin, parolalar genellikle büyük/küçük harfe duyarlıdır; bu nedenle, parola oluşturulurken harfleri tam olarak girildikleri şekilde yazmak önemlidir; Aksi takdirde, kullanıcı hesabına giriş yapamaz.

CDN (Content Delivery Network) / İçerik Dağıtım Ağı

Dünyadaki resim ve video gibi web sitesi içeriğini kaydeden sunucular ağını ifade eder. Ziyaretçiler, sunucuları ülkelere yayarak, verilerin kaynağına olan yakınlıkları nedeniyle web sitelerini daha hızlı yükleyebilir.

Churn

Bir işletme ile ilişkilerini (ticari olsun olmasın) sona erdiren müşterileri ifade eder. Örneğin, bir e-posta listesindeki aboneliğin iptal edilmesi durumudur; bu, büyüme çabalarını etkileyen bir kayıp olarak kabul edilir.

Clickbait / Tık Tuzağı

Genellikle yanlış bir başlık veya resim kullanarak insanları tıklamaya ikna edecek şekilde yazılmış herhangi bir içerik. Birkaç clickbait tekniği, inanılmaz sonuçlar (Sadece 7 Gün İçinde Şaşırtıcı Sonuçları), basit hileler (İnanılmaz Bir Vücut için İhtiyacınız Olan Sadece 3 Egzersiz) ve gizemli hikayeleri (Adam Eşinden Boşandı) içerir.

Click-Through-Rate / Tıklama Oranı

Kullanıcıların bir reklamı veya arama sonucunu gördükten sonra ne sıklıkta tıkladığını gösteren bir metrik. Tıklama sayısının gösterim sayısına bölünmesiyle (reklamın veya arama sonucunun kaç kez görüldüğü) hesaplanabilir. Bu oran, mesajlaşmanın tüketicinin aradıklarıyla eşleşip eşleşmediğini ve bunlarla yankı alıp almadığını belirlerken faydalı olabilir. Daha yüksek bir tıklama oranı, daha fazla etkileşim anlamına gelir ve bu da genellikle daha kaliteli dönüşümlere yol açar.

Clickstream / Tıklama Akışı

Bir kişinin web’de gezinirken tıkladığı her şeyin kaydını ifade eder. Bir kişi bir web sayfasındaki bir bağlantıyı, görüntüyü veya nesneyi her tıkladığında bunların tümü kaydedilir ve saklanır. Bu bilgiler, ziyaretçilerin göz atma alışkanlıkları ve tercihleri ​​hakkında bilgi edinmede yardımcı olur.

Code / Kod

Web sitesi oluşturmak için kullanılan diller. Web tasarımında en sık kullanılan diller HTML, CSS, JS ve PHP’dir.

CMS (Content Management System) / İçerik Yönetim Sistemi

Yalnızca tek bir arabirim veya yönetim aracı kullanarak İnternet’te dijital içerik oluşturmayı, düzenlemeyi, düzenlemeyi ve yayınlamayı mümkün kılan bir yazılım çözümü. CMS aslında teknik uzmanlığı olmayan insanlar için harika bir araçtır çünkü insanların nasıl kod yazacağını bilmeden bile web siteleri oluşturmalarına ve yönetmelerine olanak tanır.

Compression / Sıkıştırma

‘Sıkıştırma’ terimi genellikle dosya sıkıştırmasını ifade eder. Bir web sayfasına çok büyük bir resim eklendiğinde, Internet’ten daha fazla veri indirilmesi gerektiğinden yükleme süresini (web sitesinin tüm içeriğini ve görüntülerini göstermesi için geçen süre) etkiler. Dosya boyutu sıkıştırıldığında, genellikle bir miktar kalite kaybeder, ancak artık çok fazla depolama alanı kaplamaz, ancak web sayfasında yükleme veya gösterme çok daha hızlıdır.

Contact Form / İletişim Formu

Bir web sitesinde, ziyaretçilerin web sitesi sahibiyle iletişim kurmak için kullandıkları doldurulabilir alanları olan bir bölüm. En yaygın olarak, potansiyel müşterilerin adlarını, telefon numaralarını ve e-posta adreslerini toplamak için kullanılır. İletişim formları hızla bir işletmeye ulaşmak için tercih edilen bir yöntem haline gelmektedir.

Content / İçerik

Okunabilen, izlenebilen veya etkileşimli bir deneyim sağlayan herhangi bir çevrimiçi medya biçimi. İçerik genellikle yazılı materyallere atıfta bulunur, aynı zamanda resim ve videolar da içerir.

Content Curation / İçerik İyileştirme

Web’deki mevcut içeriği gözden geçirme, en iyi örnekleri seçme ve bunları çevrimiçi paylaşma işlemi. Pazarlamada içerik iyileştirme, müşterilerinize ve çevrimiçi kitlenize alakalı bilgiler sağlayarak markanıza değer katmanın bir yoludur. Bir örnek Facebook gibi sosyal medya profillerinizde içerik paylaşmak olabilir. İşletmeniz sağlık ürünleri satıyorsa, başka bir Facebook sayfasından sağlıkla ilgili yayınları paylaşmak içerik iyileştirme yapmanın bir yoludur.

Conversion / Dönüşüm

Önceden tanımlanmış bir hedefin tamamlanması. Bu, satışların her zaman metrik olarak seçilmemesine rağmen, genellikle ödeme yapan müşterilere “dönüştürülen” site ziyaretçilerinin sayısını izlemek için kullanılır. Diğer yaygın hedefler, haber bülteni abonelikleri ve web sitesinden içerik indirmeleridir.

Conversion Rate / Dönüşüm Oranı

Bir web sitesini ziyaret edenlerin önceden belirlenmiş hedefi tamamlama oranı. Hedef başarılarının toplam ziyaretçi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, 100 kişi bir web sitesini ziyaret ederse ve bunlardan 10’u dönüşüm hedefini (bir iletişim formu doldurmak gibi) tamamlarsa, dönüşüm oranı% 10’dur.

CPA (Cost Per Acquisition) / EBM (Edinme Başına Maliyet)

Yeni bir potansiyel müşteri veya müşteri elde etmek için ne kadar para harcandığını ölçen ücretli reklamcılık platformlarındaki bir metrik. Belirli bir süre için toplam harcamayı dönüşüm sayısına bölerek hesaplanabilir. Örneğin, bir ayda bir PPC hesabı 1000 dolar harcar ve 10 dönüşüm (potansiyel müşteri) alırsa, edinme başına maliyet 100 dolar olur.

Cookie – Çerez

Bir web sitesinden gönderilen ve kullanıcının cihazında depolanan küçük bir veri öğesi. Çerezler, kullanıcının cihazının, alışveriş sepetindeki öğeler gibi, ziyaret edilmiş olan sayfalar veya alan bilgileri oluşturma gibi faydalı verileri hatırlamasına yardımcı olur.

CPC (Cost Per Click) / TBM (Tıklama Başına Maliyet)

Tıklama Başına Ödeme kampanyasındaki bir reklamın tıklanması için harcanan para miktarı. AdWords platformunda, her bir anahtar kelimenin tahmini tıklama maliyeti olacaktır, ancak reklamverenler her bir anahtar kelime için birbirlerine karşı teklif verdikçe fiyatlar gerçek zamanlı olarak değişir. Ortalama TBM’ler, uzun kuyruklu veya düşük rekabetli anahtar kelimeler için 1 dolardan az, özellikle yasal, sigorta ve su hasarı restorasyon endüstrilerinde rekabetçi terimler için tıklama başına 100 dolara kadar değişebilir.

CPM (Cost Per Thousand) / BGBM (Bin Başına Maliyet)

Bu, bir reklamverenin reklamının 1000 gösterimi için ödediği tutardır. Örneğin, bir yayıncı 10 ABD doları BGBM alıyorsa ve reklamınız 2000 kez gösteriliyorsa, kampanya için 20 dolar ödersiniz (10 x 1000 dolar gösterim) x 2. BGBM ile reklam başarısını ölçmek, gösterimlerin daha önemli olduğu farkındalık kampanyalarında dönüşümlerden veya tıklamalardan daya yaygın kullanılır.

Crawler / Tarayıcı

İçeriklerini ve amaçlarını belirlemek için web sitelerini tarayan otomatik bir program. Ad, yazılımın kod aracılığıyla nasıl “tarandığını” gösterir, bu nedenle bazen “örümcek” olarak da adlandırılır. Tarayıcılar, Google tarafından yeni içerik bulmak ve dizinlerinin web sayfalarının kalitesini değerlendirmek için kullanılır. Web yöneticileri ve SEO’lar Google Search Console üzerinden ek taramalar isteyebilir.

CRO (Conversion Rate Optimization) / CRO (Dönüşüm Oranı Optimizasyonu)

Web sayfalarının dönüşüm oranını artırmayı ve böylece sayfaları daha karlı hale getirmeyi amaçlayan bir dijital pazarlama dalıdır. Dönüşüm oranı optimizasyonu, web sayfası ziyaretçisinin davranışını etkilemek için psikolojiyi pazarlama ve web tasarımı ile birleştirir. CRO, sayfanın hangi sürümünün (sürüm A veya sürüm B) daha başarılı olduğunu belirlemek için “A / B ayrık testi” adı verilen bir test türü kullanır.

Crowdsourcing / Kitle Kaynak

Çevrimiçi bir grup insandan iş, finansman veya fikir alma süreci. Kitle kaynak kullanımına harika bir örnek Wikipedia. Dijital medyada kitle kaynak kullanımı, takipçilerinizin nabzını tutmanın harika bir yoludur. Örneğin, web siteniz için fikirler sağlayan, ne tür içerik istediklerini öğrenmek için Facebook ve / veya Twitter’da anket yapabilirsiniz.

Customer Acquisition Cost / Müşteri Edinme Maliyeti

Bir kişiyi müşteriye dönüştürmek için gereken para miktarı. Bu rakam esas olarak pazarlama maliyetlerine odaklanır. Bu sayısal değer belirlendiğinde, şirketler istenen sayıda müşteri üretmek için ne kadar harcama yapmaları gerektiğini tahmin edebilirler.

Customer Lifetime Value / Müşteri Yaşam Boyu Değeri

Bir müşterinin yaşamları boyunca müşteri olarak ne kadar gelir getireceğinin bir tahmini. Bu önlem, bir şirketin yeni bir müşteri kazanmak için ne kadar harcayacağını veya harcayabileceğini belirlemek için kullanılır.

CSS (Cascading Style Sheets ) / CSS (Basamaklı Stil Sayfaları)

CSS, web sitesinin HTML’inin ekranda nasıl görünmesi gerektiğini bildiren bir kod belgesidir. CSS, tek tek kod satırlarını teker teker biçimlendirmek yerine HTML kodunun toplu bölümlerini biçimlendirebildikleri için web tasarımcıları için zaman kazandıran bir belgedir.

CTA (Call to Action) / CTA (Harekete Geçirici Mesaj)

Web sayfasındaki ziyaretçileri belirli bir işlem veya dönüşüme yönlendirmek için kullanılan bir öğedir. CTA tıklanabilir bir düğme, bir görüntü veya standart bir metin olabilir. Genellikle “bugün arayın” veya “şimdi satın alın” gibi zorunlu fiil cümleleri kullanırlar.

CTR (Click Through Rate)  / TO (Tıklama Oranı)

Bir reklamın kaç kez tıklandığının ve kaç kez gösterildiğinin oranı. Reklamın tıklamalarının reklam gösterimlerine bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, bir reklam 100 kişiye gösterilirse ve 10 tanesi reklamı tıklarsa, tıklama oranı% 10’dur (10 tıklama / 100 gösterim =% 10)

D

Dashboard / Gösterge Paneli

Bir web sitesinin veya dijital pazarlama kampanyasının performansı hakkında toplu veriler içeren ve görüntüleyen bir web sayfası. Bir gösterge paneli çeşitli veri kaynaklarından bilgi alır ve bilgileri kolay okunur bir biçimde görüntüler.

Dark Web (veya Dark Net)

İnternetin arama motorları tarafından dizine eklenmemiş olan ve genellikle yalnızca gizli veya şifreli sunucularda bulunan ve erişmek için özel yazılım veya yapılandırmalar gerektiren bir kısmı. Dark Web’in karaborsalar, yasadışı bilgi paylaşımı ve yeraltı politik söylemleri gibi yasadışı faaliyetler için kullanıldığı düşünülmektedir.

DDoS (Distributed Denial of Service) / Dağıtılmış Hizmet Reddi

Bir DDoS saldırısı, bir web sitesi çevrimdışı olduğu kadar sahte trafiğe maruz kaldığında gerçekleşir. Bir şeker koması olarak düşünülebilir. Çok tatlı şeyler yediğinizde, sonunda vücudunuz yediğiniz tüm şekere tepki verir ve yorgunluk yaşarsınız. Aynı şekilde, bir web sitesi çok fazla sahte trafiğe (insan dışı kaynaklardan gelen anormal derecede yüksek miktarda sahte ziyaret) bombardıman edildiğinde, web sitesi bu miktarda trafik tarafından boğulur ve çevrimdışı olur.

Deep Web

Surface Web’in (dizine alınmış siteler) aksine, internetin arama motorları tarafından dizine eklenmemiş, ancak Dark Web gibi yasadışı etkinliklerle ilgilenmeyen bu bölümü. Bu, çeşitli veritabanları, belgeler, raporlar ve halka açık olmayan diğer bilgilerden oluşur. Web postası, çevrimiçi bankacılık veya videolar, dergiler, gazeteler veya diğer yayınlar gibi abonelik tabanlı içerikler de içerebilir.

Dijital Asistan – Bazen sanal asistan veya akıllı kişisel asistan olarak bilinen bu yazılım veya uygulama, bir kullanıcının sözlü komutları aracılığıyla görevleri veya hizmetleri gerçekleştirebilir. Bu asistanlar genellikle soruları yanıtlamak, olayları ve yapılacaklar listelerini ayarlamak için kullanılır ve evlerde veya işyerlerinde ışıklar ve diğer otomatik cihazlar gibi yardımcı programları kontrol etmek için ayarlanabilir. Çoğu akıllı cihaz ayrıca Siri veya Alexa gibi dijital asistanlara da sahiptir.

Digital Assistant / Dijital Asistan

Bazen sanal asistan veya akıllı kişisel asistan olarak bilinen bu yazılım veya uygulama, bir kullanıcının sözlü komutları aracılığıyla görevleri veya hizmetleri gerçekleştirebilir. Bu asistanlar genellikle soruları yanıtlamak, olayları ve yapılacaklar listelerini ayarlamak için kullanılır ve evlerde veya işyerlerinde ışıklar ve diğer otomatik cihazlar gibi yardımcı programları kontrol etmek için ayarlanabilir. Çoğu akıllı cihaz ayrıca Siri veya Alexa gibi dijital asistanlara da sahiptir.

Digital Marketing / Dijital Pazarlama

İnternet üzerinden bağlı bir cihazda ekran, SEO, PPC, CRO, web tasarımı, bloglama, içerik ve diğer herhangi bir reklam şekli gibi özel pazarlama uygulamalarını içeren çevrimiçi çalışma için kullanılan bir terimdir. Geleneksel olarak televizyon dijital pazarlama olarak kabul edilmedi, ancak kablo televizyondan internet akışına geçiş, dijital reklamcılığın artık çevrimiçi TV izleyicilerine sunulabileceği anlamına geliyor.

Directory / Dizin

Benzer temalara sahip web sitelerini kategorik olarak listeleyen bir web sitesi. Ticaret odaları (bir coğrafi bölgedeki işletmelerin listesi) gibi bazı dizinler SEO için yararlı olabilir, ancak spam dizinlerinin yaygın olarak kötüye kullanılması Google’ın tek amacı bağlantıları satan dizinlerden gelen bağlantıları indirmesine neden oldu.

Display Ads / Görüntülü Reklamlar

Görüntülü reklam ağında resim, flash, video ve ses gibi birçok farklı biçim içeren reklamlar. Banner reklamlar olarak da bilinen bu reklamlar, web’de haber sitelerinde, bloglarda ve sosyal medyada görülen reklamlardır.

Display Network / Görüntülü Reklam Ağı

Web sayfalarında görüntülü reklamlar gösteren bir web sitesi ve uygulama ağı. Google’ın görüntülü reklam ağı, İnternet’teki kullanıcıların % 90’ından fazlasına ulaşan 2 milyondan fazla web sitesine yayılmıştır. İşletmeler, görüntülü reklam ağındaki tüketicileri anahtar kelimelere / konulara, belirli web sayfalarına yerleştirmeye ve yeniden pazarlamaya göre hedefleyebilir.

DNS – Alan Adı Sistemi

Web sitesi URL’lerini (alfabetik karakterler kullanan) IP adreslerine (sayısal karakterler kullanan) dönüştüren bir protokoldür. DNS, internet kullanıcılarının web sitesi URL’lerindeki harfleri ve kelimeleri hatırlaması daha faydalı olduğu için mevcuttur, ancak dünya çapındaki web IP adresleriyle rakamlarla iletişim kurar. DNS olmasaydı, her web sitesi geleneksel bir URL yerine bir sayı dizesi olurdu.

Dofollow

“nofollow” etiketinde eksik köprü olduğunu ifade eden bir cümle. Varsayılan olarak, köprü bir “nofollow” kod parçası eklenene kadar bir dofollow bağlantısıdır. Dofollow bağlantıları SEO eşitliğini hedef URL’ye iletirken “nofollow” bağlantıları desteklemez.

Domain / Alan adı

Alan adı, web siteniz için adres olarak kullanmaya karar verdiğiniz kullanıcı dostu bir adı ifade eder. Website123.com, mywebsite.com veya website1.com gibi herhangi bir harf ve rakam kombinasyonundan oluşabilir. Her web sitesinin benzersiz bir alan adı olmalıdır. Belirli bir alan adını kaydettiyseniz, yalnızca web sitenize yönlendirilir.

Downsell

Ana ürün veya teklifinizi reddettikten sonra müşterinize daha uygun fiyatlı bir şeyler satmanın bir satış stratejisi. Örneğin, 25 dolara bir kutu kurabiye satıyorsanız ve müşteriler bunun çok pahalı olduğunu söylediyse, onlara biraz daha küçük ve daha ucuz bir kutu gibi daha ucuz bir seçenek sunarsınız.

Dublicate Content / Yinelenen İçerik

Metin bölümlerinin web üzerindeki en az iki farklı yerde bulunduğu örnekleri ifade eder. Aynı içerik birden çok web sitesinde bulunduğunda, Google, tam olarak aynı bilgilere sahip arama sonuçlarında birden çok web sitesi göstermek istemediğinden, web sitelerinden biri veya tümü için sıralama sorunlarına neden olabilir. Genellikle, içeriği ilk kez dizine ekleyen site orijinal içerik olarak kabul edilir ve cezalandırılmaz. Yinelenen içerik intihal, otomatik içerik kazıyıcılar veya tembel web tasarımından kaynaklanabilir. Yinelenen içerik bir web sitesinde de sorun olabilir. Bir sayfanın birden çok sürümü varsa, Google arama sonuçlarında hangi sürümün gösterileceğini anlamayabilir ve sayfalar birbiriyle rekabet ediyorsa, buna anahtar kelime yamyamlığı da denir. Bunun gibi sorunlar, sayfaların yeni sürümleri eklendiğinde, eski sürümü silmeden veya yönlendirmeden veya zayıf URL yapıları aracılığıyla ortaya çıkabilir.

E

E-Commerce / E-Ticaret

Elektronik Ticaret anlamına gelir, çevrimiçi iş yapan işletmeler için bir sınıflandırmadır. E ticaret işinin en yaygın biçimi, ürünleri doğrudan tüketiciye satan çevrimiçi bir perakendecidir.

E-mail Automation / E-posta Otomasyonu

Önceden tanımlanmış tetikleyicilere göre e-postaları otomatik olarak göndermek için yazılım kullanan bir pazarlama sistemi. Bir sekanstaki birden fazla otomatik e-posta, kullanıcı dönüşüm hunileri oluşturmak ve bunları davranışa göre bölümlere ayırmak için kullanılır. Örneğin, bir kişi e-posta adresini sağladığında bir otomasyon hunisi “E-posta A” gönderecek şekilde ayarlanabilir, ardından kişinin ilk e-postayı tıklayıp tıklamamasına bağlı olarak “E-posta 2a” veya “E-posta 2b” gönderilir.

E-mail List / E-posta Listesi

Hedefli e-posta pazarlama kampanyaları göndermek için kullanılabilecek bir e-posta adresleri koleksiyonu. Listeler genellikle kullanıcı sınıflandırmasına göre bölümlere ayrılır, bu nedenle mevcut müşterilerin bir listesi bir tür iletişim alırken, potansiyel müşteriler daha fazla promosyon iletişimi alabilir.

E-mail Marketing / E-posta Pazarlama

Satış, müşteri veya başka tür bir dönüşüm elde etmek amacıyla e-posta kullanımı.

E-mail Traffic / E-posta Trafiği

E-posta trafiği, işletmenizden e-posta alan ve web sayfanıza yönlendiren bağlantıyı tıklayan kişilerden web sitenize yapılan ziyaret sayısını ifade eder. Bir web sitesi tarafından alınan e-posta trafiği miktarı, e-posta pazarlama kampanyalarınızın ziyaretçileri web sitenize çekmede etkili olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Embed / Gömmek

Başka bir siteden (YouTube videoları, Google Formlar vb.) kendi sayfalarınıza içerik eklemek anlamına gelir.

Emoji

Gülen yüz veya kalp gibi bir duyguyu ifade etmek için kullanılan küçük bir görüntü. Bu görüntüler genellikle metin mesajları, kişisel e-postalar, çevrimiçi forumlar ve sosyal medya gönderilerinde geliştirme veya beden dili yerine kullanılır.

Engagement / Etkileşim

İnsanların bir içerikle tepki verme veya bu içerikle etkileşime girme biçimleri. Etkileşim, tıklamalar, beğeniler, paylaşımlar veya açıklıklar şeklinde ölçülebilir.

Engagement Rate / Etkileşim oranı

Yayınınızı gören toplam kitleye göre etkileşim miktarını (tıklamalar, beğenmeler, paylaşımlar veya açıklıklar) tanımlamak için sosyal medyada kullanılan yaygın bir metrik. Örneğin, bir Facebook sayfanız varsa ve 25 kişi tarafından beğenilen ve paylaşılan ve 100 kişi tarafından görülen bir mesaj gönderirseniz, %25’lik bir etkileşim oranı vardır.

Evergreen Content / Yeşil İçerik

Her zaman yeşil içerik, yayınlanmasından çok sonra okuyucular için zamansız ve değerlidir. Rehber ya da bir şey yapmak için bir dizi ipucu gibi bilgilendirici, yüksek kaliteli içerik sağlayan bir şey yazdığınızda, içerik yayınlandıktan hemen sonra okumuş ya da okumuş olmadıklarına bakılmaksızın, bunu okuyan insanlar için değerli olacaktır.

External Link / Dış Bağlantı

Bir web sayfasındaki harici bağlantı, okuyucuyu farklı bir web sitesindeki bir web sayfasına yönlendirir. Web siteniz www.mywebsite.com ise ve www.anotherwebsite.com ile bağlantılı bir metni varsa, bu harici bir bağlantıdır.

F

Featured Snippet / Öne Çıkan Snippet

Google’ın bir web sitesinden aldığı ve yaygın ve basit sorgulara hızlı yanıtlar göstermek için doğrudan arama sonuçlarına yerleştirdiği özetlenmiş bir bilgi parçası. Öne çıkan snippet’ler, arama sonuçlarının üst kısmında, kaynağa bağlantı içeren bir blokta görünür. Öne Çıkan Parçacıklar web yöneticileri tarafından oluşturulamaz; Google, en alakalı bilgileri yetkili bir siteden programlı olarak alır.

Facebook Advertising / Facebook Reklamcılığı

Facebook, reklamverenlerin kullanıcılarına reklam ağları üzerinden erişmelerini sağlar. Şirketler tarafından belirlenen çeşitli hedeflere ulaşmak için bir dizi reklam türü oluşturulabilir. Facebook reklamcılığı, kitlelerin, anahtar kelime kullanan Google reklamcılığına kıyasla, Facebook’un kullanıcıları hakkında sahip olduğu geniş demografik bilgilere dayanarak oluşturulması bakımından benzersizdir.

Facebook Profile / Facebook Profili

Kişisel bir Facebook hesabı. Bir kullanıcı kaydolduğunda profiller otomatik olarak oluşturulur.

Facebook Business Page / Facebook İşletme Sayfası

Bir şirketi temsil etmek için Facebook’ta oluşturulmuş genel bir web sayfası. Bir işletme sayfası kullanmak, kullanıcıların Facebook Reklam Yöneticisi’ne erişmesini sağlar. Ayrıca, işletmelerin kullanıcılarla etkileşime girmesini sağlar (ör. Sayfa beğenileri, mesaj yanıtları, içerik yayınlama).

Facebook Ads Manager / Facebook Reklam Yöneticisi

Reklam Yöneticisi, Facebook reklamları oluşturmak, ne zaman ve nerede yayınlanacaklarını yönetmek ve kampanyaların Facebook, Instagram veya Kitle Ağlarında ne kadar iyi performans gösterdiğini izlemek için bir araçtır.

Form Fill / Form Doldurma

Genellikle bir ziyaretçi, bir web sitesindeki iletişim formunu doldurduğunda bu dönüşümle ilgili olarak kullanılan ad.

FAQ (Frequently Asked Questions) / SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

Genellikle bir web sitesi, bir ziyaretçinin sunulan ürünler veya hizmetler hakkında diğer müşteriler veya ziyaretçiler tarafından sorulan ortak soruları görüntüleyebileceği Sık Sorulan Sorular (SSS) konusuna ayrılmış bir sayfa veya bölüm içerir.

Follower / Takipçi

Bir takipçi, Facebook, Twitter veya Instagram gibi bir sosyal medya sitesinde sizden gelen güncellemeleri görmeyi seçer.

Following / Takip etme

Aşağıda, “sosyal takip” olarak da adlandırılan, sosyal medya kanallarınızda sizden güncelleme almayı seçen kişi grubu yer almaktadır.

FTP (File Transfer Protocol) / Dosya Aktarım Protokolü

Ağdaki bilgisayarlar arasında dosya aktarmak için kullanılır.Temel olarak, bağlantıyı (ftp://ftp.my files.com/ gibi görünür) ve başka bir kişiye giriş bilgilerini vererek bir FTP sunucusundan bir dosyayı paylaşabilirsiniz. Bir FTP istemcisi kullanarak, bir kullanıcı bir web sitesindeki dosyaları inceleyebilir ve bilgisayarınızdaki dosyalara benzer şekilde görebilir. Bu noktadan sonra dosyaları bilgisayarlarına kaydedebilirler.

Funnel / Huni

Huni, bir web sitesi ziyaretçisinin bir ürün veya hizmet satın almaya karar vermeden önce yaptığı yolculuğun farklı aşamalarını ifade eder. Bu yolculuk bir huni olarak adlandırılır, çünkü bir huninin şekline benzer şekilde, yolculuğun başında birçok kişi görülür. Sonraki aşamalarda ilerledikçe, bazıları düşer; son aşamaya (satın alma) ulaşıldığında yalnızca birkaçı kalır. Çevrimiçi bir mağaza için, bir dönüşüm hunisinin ana aşamaları şu şekilde görünebilir: bir kişi web sitesini ziyaret eder, bir ürünü görüntüler, ürünü sepete ekler, ardından ürün için ödeme yapar.

G

GIF (Graphics Interchange Format) / Grafik Değişim Biçimi

Diğer dosya biçimlerinden (JPG, JPEG ve PNG) farklı olarak, GIF statik bir görüntü (hareket etmeyen tipik görüntü) veya animasyonlu görüntü (video klip gibi hareketli görüntü) olabilir. GIF’ler genellikle çevrimiçi tebrik kartlarında ve ayrıca sosyal medyada, filmlerden kısa klipler ses olmadan paylaşıldığında ve altyazılar kullanıldığında görülür.

Google

Arama motoru devi Google.com’un arkasındaki şirket. 1998 yılında kurulan Google artık arama pazarının yaklaşık %80’ini kontrol ediyor. Google ayrıca, hem doğrudan arama ile ilgili olan hem de Google Chrome (bir web tarayıcı), Google Fiber (internet hizmeti), Gmail (e-posta istemcisi), Drive (bir dosya depolama platformu) gibi arama pazarlaması endüstrisi dışındaki tüketicileri hedefleyen birçok yazılım hizmetini içerecek şekilde genişletilmiştir.

Google+

Google’ın artık geçersiz olan sosyal medya platformu. Google+, bilgiler, şirket etkinlikleri, güncellemeler ve daha fazlasını içeren kişisel sayfalar ve işletme sayfaları (şimdi Google My Business) için kullanıldı.

Google Analytics

Google tarafından oluşturulan ve bir web sitesine erişen kullanıcıların neredeyse her yönünü analiz etmek için kullanılan ücretsiz bir yazılım platformu. Web sitesi trafiği, dönüşümler, kullanıcı ölçümleri, geçmiş veri karşılaştırmaları ve her bir pazarlama kanalının etkinliği bu araç kullanılarak yönetilebilir.

Google Adwords

Google’ın çevrimiçi reklamcılık hizmeti. Bu sistem, reklamverenlerin arama ve görüntülü reklam ağları aracılığıyla müşterilere ulaşmasını sağlar. AdWords, teklif stratejisine ve şirket hedeflerine göre değişen çeşitli maliyet modelleri sunar. Reklamverenler, reklamlarının Google arama sonuçlarında ve Google’ın ortak web siteleri ağında gösterilmesini sağlayan anahtar kelimeler için teklif verebilir.

Google Chrome Security Warnings / Google Chrome Güvenlik Uyarıları

Ekim 2017’de Google, web siteleri için HTTPS / SSL Sertifikalarını teşvik etmek için bir adım daha attı. HTTPS bulunmayan siteleri ziyaret eden Chrome kullanıcılarına artık sitenin tehlikeli olabileceği konusunda bir uyarı mesajı gösteriliyor.

Google Fred Update / Google Fred Güncellemesi

Mart 2017’de Google, düşük kaliteli içeriği cezalandıran büyük bir güncelleme yayınladı. Google, algoritma değişikliklerini düzenli olarak yapmaları dışında bunu doğrulamadı. Gary Illyes, bu tür güncellemelerin Fred olarak adlandırılması ve adı takılması konusunda şaka yaptı.

Google Home

Tüketiciler için ev ağlarına bağlanan ve sesli komutlarla çok çeşitli görevleri gerçekleştirebilen bir cihaz. Google Home’un tipik kullanımları arasında temel sorular sormak, Google aramaları yapmak, randevuları planlamak, müzik çalmak veya alarm ayarlamak yer alır. Daha yakın zamanlarda, Google Home gibi dijital asistanlar evlerin ve işletmelerin sanal asistanlarını ışık ve güvenlik gibi otomatik cihazlara bağlamasına izin verdiler, bu da sesli komutla erişilmesine ve kontrol edilmesine izin verdi.

Google My Business

İşletmelerin arama sonuçlarında, harita paketlerinde, konum aramalarında vb. Görünecek bilgileri girebilecekleri platform. İsim, adres, telefon numarası, web sitesi bağlantısı, çalışma saatleri, incelemeler ve daha fazlası bu araçla yönetilebilir. GMB, yerel SEO kampanyaları için çok önemlidir ve doğrudan konum tabanlı aramalarla ilgilidir.

Google Partner Agency / Google İş Ortağı Ajansı

Google tarafından belirli gereksinimleri karşıladığı için onaylanmış bir ajans. Bir Google İş Ortağı olmak için, bir ajansın şirket profiline bağlı Adwords sertifikalı bir çalışanı olması, harcama gereksinimlerini karşılaması ve genel reklam geliri ve büyümesi sağlayarak ve müşteri tabanını koruyarak ve büyüterek performans gereksinimini karşılaması gerekir.

Google Hummingbird

Ana Google arama algoritmasının ilk büyük revizyonlarından birinin endüstri takma adı. Panda veya Penguin gibi algoritma güncellemelerinin aksine, Hummingbird, Google’ın kullanıcı arama sorgularını yorumlama biçimini tamamen güncellemeyi amaçladı. Bu güncellemeden önce Google sonuçları çoğunlukla kullanıcı sorgusundaki belirli anahtar kelime eşleşmesine dayanılarak sağlandı. Şimdi, “ahşap kullanmadan kuş yuvası inşa etmenin en ucuz yolu” araması, doğrudan bu sorgu ile ilgili sonuçları gösterecektir. Daha önce, kullanıcılar ahşabı yapı malzemesi olarak içeren sonuçları görebiliyordu.

Google Maps / Google Haritalar

Google tarafından sağlanan konum ve navigasyon hizmeti. Maps.google.com’u kullanarak kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerinde mağaza, restoran, işletme ve yer işareti arayabilir. Genellikle kullanıcılar, Haritalar’ı kullanarak yerel işletmeler de dahil olmak üzere yakındaki kuruluşlara giden yollar bulur.

Google Medic

2018 yazında öncelikle tıbbi, fitness, sağlıkla ilgili ve “YMYL” web sitelerini etkileyen büyük bir Google algoritması güncellemesi. Bu alanlardaki birçok site sıralamada önemli düşüşler yaşarken, Google özellikle bu sektörleri hedeflemeyi reddetti. Bu güncellemeye bazen “Sorgu Niyeti Güncellemesi” de denir.

Google Mobile First Index Rollout Update / Google Mobil İlk Dizin Sunumu Güncellemesi

2018’in başlarında Google, mobil ilk güncellemelerini kullanıma sunmaya başladığını duyurdu. Mobil cihazlardan önce, geliştiricileri mobil görünüm odaklı siteler oluşturmaya teşvik eden Google girişimini ifade eder. Mobile-first, herhangi bir akıllı cihazda çalışan ve hızlı yükleme hızları için optimize edilmiş duyarlı web siteleri gerektirir. Mobil uyumlu olmayan siteler sıralamayı kaybeder veya mobil arama sonuçlarında listelenmez.

Google Mobile Speed Update / Google Mobil Hız Güncellemesi

Temmuz 2018’de Google, sayfa hızını mobil cihazlar için bir sıralama faktörü olarak kullanma duyurularını takip etti. Bu güncellemenin yalnızca en yavaş mobil siteleri etkilemesi bekleniyor.

Google Panda

Bir web sitesinin sayfa içeriğinin kalitesini analiz etmeye odaklanan bir Google algoritması güncellemesi. Başlangıçta Şubat 2011’de yayınlandı ve bu sürümden sonra Google Penguin’e benzer şekilde periyodik olarak güncellendi. Bu güncelleme, site sayfalarındaki içeriğin görüntülenmekte olduğu sorgularla ilgili olup olmadığını belirleyecek ve sitenin sıralamalarını buna göre değiştirecektir. Düşük kaliteli içeriğe sahip siteler, bu algoritma güncellemesi nedeniyle önemli sıralama düşüşleri yaşadı. Algoritma artık Google’ın temel arama algoritmasına asimile edildi ve içerik kalitesini gerçek zamanlı olarak değerlendirebilir.

Google Penguin

Bir siteye işaret eden bağlantıların kalitesini veya bir sitenin geri bağlantı profilinin genel kalitesini daha doğru bir şekilde analiz etmeye odaklanan bir Google algoritması güncellemesi. İlk olarak Nisan 2012’de duyuruldu ve Google Panda’ya benzer şekilde bu sürümden sonra periyodik olarak güncellendi. Bu algoritma, sitelere doğal olmayan bir şekilde bağlantılar oluşturarak arama sıralamalarını değiştiren “siyah şapka SEO” taktiklerini hedef aldı. Google, belirli bir siteye bağlantı veren ve bağlantıların kullanıcılara fayda sağlayıp sağlamadığını veya yalnızca arama sıralamalarını değiştirmek ve sitenin durumunu buna göre ayarlamak için hizmet verip vermediklerini belirlemek için tüm sayfaları analiz eder.

Google Pigeon

Arama yapanlara yerel olarak alakalı sonuçlar sağlamaya odaklanan bir Google algoritması güncellemesi. Örneğin, “SOHO kahve dükkanı” araması, öncelikle o mahallenin çevresinde bulunan sonuçları getirir. Ayrıca Google, bir arama girdiğinizde konumunuzu belirleyebilir ve yerel anahtar kelimeler olmadan da bölgenizdeki yerel işletmeleri gösterebilir. Bu algoritma, yerel işletmelerin arama sonuçlarında görünme potansiyelini büyük ölçüde etkiledi.

Google Algorithm / Google Algoritması

Belirli bir sayıda sorgu için web sitelerinin Google arama sonucu sayfalarında nerede görüneceğini belirleyen matematiksel bir programatik sistem. Bazen daha az belirgin bir terim olsa da “Çekirdek” algoritması da denir. Google’ın algoritması sürekli olarak güncellenmektedir (yılda yaklaşık 500-600 kez veya günde iki kez), bu da dünyadaki web sitelerinin sıralamaları üzerinde farklı düzeylerde etkiye sahip olabilir. Google’ın gerçek algoritması, web yöneticilerinin sistemi sıralamalar için manipüle etmesini önlemek için kasıtlı olarak gizli tutulur, ancak Google arama sonuçlarında daha yüksek görünmek için önerilen “en iyi uygulamalarını” genel olarak belirtmektedir.

Google Reviews / Google İncelemeleri

Google My Business platformu kullanılarak kalan incelemeler. İncelemeler 1-5 yıldızlı bir ölçekte olup, gözden geçiren tarafından yazılmış kısa bir mesaj içerir. İncelemeler, Google aramalarındaki bilgi grafiğinde gösterilebilir ve SEO sıralamaları ile pozitif korelasyon gösterdiği gösterilmiştir. İncelemeler Google aramalarındaki bilgi grafiğinde görünebilir ve organik ve harita paketi sıralamaları ile pozitif korelasyon gösterdiği gösterilmiştir.

Google Search Console

Search Console, Google’ın web yöneticilerine sunduğu ücretsiz bir araçtır. Araç içinde, bir sitenin aramada nasıl performans gösterdiğine ilişkin verileri içeren çeşitli alanlar vardır. Search Console, Analytics’ten farklıdır, trafiği ölçmez, bir sitenin arama sayfalarındaki görünürlüğünü ve Google tarayıcı botlarının endekslenebilirliğini ölçer. Metrikler Arama Konsolu ölçümleri Tıklama Oranı, Dizine Eklenmiş Sayfa Sayısı, Ölü Bağlantı Sayısı (AKA 404 sayfa) ve daha fazlasıdır.

Google Tag Manager / Google Etiket Yöneticisi

Web sitelerinde izleme ve analiz için kullanılan JavaScript ve HTML etiketlerini yönetmek için tasarlanmış bir araç. Web yöneticilerinin ve SEO’ların yerinde komut dosyasını değiştirmek zorunda kalmadan kod parçacıklarını ve izleme piksellerini eklemelerine olanak tanır.

H

Handle

Sosyal medyada, tanıtıcı kullanıcı adı için başka bir terim. Diğer kullanıcı adlarından farklı olarak, tanıtıcıdan önce “@” işareti gelir. Örneğin, Google’ın Twitter tanıtıcısı @Google’dır.

Hashtag

Kullanıcıların bulması için içeriği etiketlemenin bir yolu olarak sosyal medyada kullanılan “#” sembolüyle başlayan bir kelime öbeği. Bir gönderiye hashtag eklemek, kullanıcıların bu konuyu ararken bu yayını bulmasına olanak tanır. Bu, sosyal medyada geniş konular ve niş, ayrıntılı konular arayan kullanıcıları bulmak için kullanılabilir.

Header / Başlık

Bir web sayfasının genellikle logo ve menüyü içeren üst kısmına veya bir web sitesinin kodundaki site hakkında önemli bilgiler içeren HTML bölümüne başvurabilir.

Header Code / Üstbilgi Kodu

Bir web sitesinde, belirli bir kod, web sitesinin tüm sayfalarında erişilebilir olması için evrensel üstbilgi bölümüne yerleştirilir. Genellikle başlık kodunda, Şema İşaretlemesi, Analytics Kodu, AdWords Kodu ve bir web sitesindeki verileri izlemek için kullanılan diğer araçlar bulunur. Bunlar, üst koda yerleştirilir, böylece oluşturulabilir ve site yüklenirken bilgileri izlemeye başlayabilir.

Header Tags / Üstbilgi etiketleri

Üstbilgi etiketleri, bir web sayfasındaki metin başlıklarını kategorilere ayırmak için HTML’de kullanılır. Aslında, bir web sayfasının başlıkları ve ana konulardır ve okuyuculara ve arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğunu belirtmeye yardımcı olurlar. Başlık etiketleri, bir sayfanın genellikle yalnızca bir H1’e (ana başlık) sahip olması gereken basamaklı bir biçim kullanır, ancak altında birden fazla H2 (alt başlık) olabilir ve her H2’nin altında H3’ler (alt alt başlıklar) vb. Olabilir.

Header Image / Başlık görüntü

Başlık resmi, bir web sayfasının, sosyal medya hesabının veya e-posta iletisinin üstünde görüntülenen birincil, tam genişlikte resimdir.

Hero Image / Kahraman Görüntüsü

Kahraman resim, genellikle web sayfasının genişliği boyunca yayılan büyük bir şerit resimdir. Bu genellikle bir kişi bir web sitesini ziyaret ettiğinde görülen ilk grafik görüntüdür.

Heatmap / Isı Haritası

Bir ısı haritası, kullanıcıların sitenizle nasıl etkileşime girdiğinin grafik bir temsilidir. Isı eşleme yazılımı, kullanıcıların bir sayfayı nerede tıkladığını, nasıl kaydırdıklarını ve neyle üzerine geldiklerini izlemek için kullanılır. Isı haritaları, bir web sitesinin tasarlanmasına ve optimize edilmesine yardımcı olmak için kullanıcı davranış verilerini toplamak için kullanılır.

Homa Page / Anasayfa

Ana sayfa, web tarayıcınızın URL alanına web sitesinin alan adını girdiğinizde görüntülenen ilk web sayfasıdır. Örneğin, Google Chrome’u açar ve sitem.com adresinde yazarsanız, göreceğiniz ilk sayfa bu web sitesinin ana sayfasıdır.

HTML (Hypertext Transfer Protocol) / Köprü Metni Biçimlendirme Dili

HTML, bir web tarayıcısına bir web sayfasının nasıl görüntüleneceğini anlatmak için kullanılan bir dizi koddur. Her bir koda öğe veya etiket denir. HTML’nin çoğu biçimlendirme için bir başlangıç ​​ve bitiş öğesi vardır.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) / Köprü Metni Aktarım Protokolü

HTTP, verilerin dünyaya nasıl biçimlendirildiğini ve iletildiğini ve web tarayıcılarının ve web sunucularının bir komuta yanıt vermek için ne yapması gerektiğini tanımlamak için dünya çapında web tarafından kullanılan protokoldür. Web tarayıcınıza bir web sitesi girip enter tuşuna bastığınızda, bu bir web sunucusuna bir HTTP komutu gönderir ve sunucuya o web sitesinin verilerini almasını ve tarayıcınıza göndermesini söyler.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure ) / Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü

HTTP’nin, verilerin web üzerinden nasıl biçimlendirildiğini ve iletildiğini tanımlamak için kullanılan güvenli bir sürümüdür. HTTPS’nin HTTP’ye göre bir avantajı vardır, çünkü bir web sayfası getirilirken gönderilen verilerin şifrelenmesi, bir güvenlik katmanının eklenmesi, böylece veriler sunucudan tarayıcıya gönderildiğinde web sayfası hakkında veri toplayamaz.

Hreflang Tag

Bir web sitesinin html’inde, Google gibi arama motorlarına bir web sayfasının konuştuğu dili söyleyen bir kod. Bunlar, Google’ın hangi sayfaların ilişkili olduğunu ve hangilerinin belirli kitlelere gösterilmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olduğundan, birden çok dilde sayfa sürümleri olan web siteleri için kullanışlıdır.

Hyperlink / Köprü

Bir web sayfasından başka bir web sayfasına bağlantı oluşturan ve genellikle vurgulanan öğeyi tıklattığınızda sizi hedef konuma götüren vurgulanmış bir sözcük veya resim ile karakterize edilen bir HTML kodu.

I

Iframe

Bir web sitesindeki başka bir HTML belgesinin içinde bulunan bir HTML belgesi. İç çerçeveler, içeriği bir kaynaktan başka bir web sayfasına yerleştirmek için yaygın olarak kullanılır.

Impression / Gösterim

Bir reklamın kaç kez gösterildiğini temsil eden Tıklama Başına Ödeme reklamcılığında kullanılan bir terim.

Impression Share / Gösterim Payı

Tıklama Başına Ödeme reklamcılığında kullanılan bu metrik, görüntüleyenlerin reklamın görülebileceği toplam olası tutarlarla ilişkili olarak bir reklamverenin reklamını görme yüzdesini ifade eder. Bir reklam kampanyasının gösterim payı %70 ise, reklamlar 10 olası zamanın 7’sini gösterdi.

Inbound Marketing / Gelen Pazarlama

Gelen pazarlama, potansiyel kullanıcıları veya müşterileri bir web sitesine çekmek için kullanılan etkinlik ve stratejileri ifade eder. “Inbound”, geleneksel olarak “SEO” olarak adlandırılanlar için daha yeni bir örtmece. Gelen pazarlama, hizmetleriniz, ürününüz ve/veya markanız hakkında eğitim ve güven geliştirerek potansiyel müşterileri çekmenin bir yolu olarak kullanıldığından, iyi bir web varlığına sahip olmak için çok önemlidir.

Index / Dizin

Bir ad olarak kullanıldığında, dizin Google’ın Google’da arama yapanlara gösterilmek üzere taradığı ve depoladığı tüm web sayfalarını ifade eder (örneğin: “Google dizininde milyarlarca web sitesi vardır”). Bir fiil olarak kullanıldığında, Google’ın bir web sayfasını sistemlerine kopyalama işlemine atıfta bulunur (örneğin: “Google bugün web sitemi dizine ekledi, böylece arama sonuçlarında görünmeye başlayacak”).

Influencer

Diğer insanların görüşleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan kişi. Etkileyici örnekleri, ünlüler veya endüstri uzmanlarıdır.

IP Adress / IP Adresi

IP (İnternet Protokolü) adresi, bir ağ üzerinden iletişim kurmak için interneti kullanan bir cihazı tanımlayan benzersiz bir numaradır. Her cihazın benzersiz bir IP adresi vardır ve interneti kullanırken bu cihazı diğer tüm cihazlardan bulmak ve ayırmak için kullanılabilir. Genel IP adresinizi Google’a gidip “ip adresim nedir” ifadesini kullanarak bulabilirsiniz.

J

Java

Dijital bir cihazda çalışabilecek uygulamalar oluşturmak için kullanılan bir programlama dili. Java kendi başına kullanılabilirken, Javascript yalnızca web tarayıcılarında kullanılabilir.

Javascript

Javascript bir betik dilidir. Javascript, web tarayıcılarında yalnızca HTML veya CSS ile elde edilmesi zor veya imkansız olan web sayfalarına etkileşimli öğeler sağlamak için kullanılır.

JPEG veya JPG

Görüntüler için bir dosya sıkıştırma yöntemi. JPEG, JPEG yöntemini oluşturan ve dağıtan kuruluşun adı olan Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu anlamına gelir.

K

Keyword / Anahtar Kelime

Bir içerikteki ana temayı gösteren bir kelime veya kelime öbeği. Bir arama motorunda bir şey ararken, bir anahtar kelime yazarsınız ve arama motoru size o anahtar kelimeye göre sonuç verir. SEO’nun önemli bir hedefi, web sitenizin mümkün olduğunca çok alakalı anahtar kelime için aramalarda gösterilmesini sağlamaktır.

Keyword Phrase / Anahtar Kelime İfadesi

Bir arama motorunda bilgi bulmak için kullanılan iki veya daha fazla kelimeden oluşan bir grup. Bazen, bir şeyi ararken, tek bir anahtar kelime aradığınız bilgileri sağlamaz, burada bir anahtar kelime öbeği daha iyi bilgi bulmak için birden çok kelimeyi bir araya getirmenize izin verir.

Keyword Density / Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu, bir anahtar kelimenin bir web sayfasında o web sayfasındaki toplam kelimelere göre ne sıklıkta göründüğünün yüzdesini ifade eder.

Keyword Stuffing / Anahtar Kelime Doldurma

Bir web sayfasında, arama motorlarını değiştirmek amacıyla çok sık veya gereksiz bir anahtar kelime kullandığında, bu tür davranışlar hoş karşılanmaz ve aramada algoritmik devalüasyona veya Google’dan manuel cezaya neden olabilir.

Knowladge Graph / Bilgi Grafiği

Bilgi Paneline benzer şekilde, bu araç ekranın üst kısmında, ancak genellikle araştırmayla ilgili arama sonuçlarında görünür. Paneller, genellikle Wikipedia gibi kaynaklardan alınan hızlı bilgi noktalarını özetler. Bunlar genellikle insanlar, yerler, etkinlikler ve diğer konular gibi şeyleri araştırırken bulunur.

Knowladge Panel / Bilgi Paneli

Bilgi Grafiği gibi, bu kutu arama sonuçları sayfasındaki arama sonuçlarının üstünde görünür. Bu araç, kullanıcılar Google’da bir işletme aradığında görüntülenecek şekilde tasarlanmıştır; kullanıcıların telefon numaraları, incelemeler ve konum gibi bir işletme hakkında hızlı bilgi almasına yardımcı olabilir. Bilgilerin çoğu Google My Business ve Google Haritalar gibi kaynaklardan alınır.

L

Landing Page / Açılış Sayfası

Bir kullanıcının bir bağlantıyı (reklamda veya başka bir yerde) tıkladıktan sonra ulaştığı hedef web sayfası. Bazı açılış sayfaları potansiyel müşteri oluşturma amacıyla tasarlanırken, diğerleri bir sitedeki trafik akışını yönlendirmek için kullanılır.

LSI (Latent Semantic Indexing) / Gizli Semantik Dizinleme

Bir metnin konusunu daha iyi anlamak için kelimeler ve kelime öbekleri arasında ilişki oluşturan bir arama motoru dizinleme yöntemi. Gizli anlamsal indeksleme, arama motorlarının daha yüksek hassasiyetli sorgulara sonuç sunmasına yardımcı olur.

Lead / Potansiyel Müşteri

Satış dönüşüm hunisinde, arama, e-posta veya çevrimiçi form doldurma yoluyla satın alma amacıyla bir işletme ile iletişim kuran potansiyel bir müşteri.

Link / Bağlantı

Köprü olarak da bilinen bağlantı, internet sayfalarını internete bağlamak için kullanılan köprü metni aktarım protokolü yapılandırılmış metnidir. İki ana bağlantı şekli vardır: aynı sitedeki sayfalara işaret eden iç bağlantılar ve farklı bir web sitesindeki web sayfalarına işaret eden dış bağlantılar.

Link Building / Bağlantı İnşası

SEO’da web sitenizdeki bir sayfaya bağlantı oluşturmak için harici sayfalar (diğer web sitelerinden web sayfaları) alma uygulaması. Bu, organik arama sonuçlarındaki sıralamaları artırmak için birçok SEO stratejisinden biridir.

Link Profile / Bağlantı Profili

Belirli bir web sitesine işaret eden tüm bağlantıların toplu gruplandırması. Bir bağlantı profili, bir web sitesinin gücünü, güvenini, konusunu ve içeriğini belirlemek için kullanılabilir. Bağlantı profilleri, bir web sitesinin Google arama sonuçlarında nerede sıralandığını belirlemede önemlidir. Bir web sitesinin güvenilir olmayan, doğası gereği erişkin, spam içerikli veya yönergelere aykırı olan çok sayıda bağlantı varsa, bağlantı profilinin sıralamalar üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Bir web sitesi, güçlü içerik sağlayıcıları veya saygın bilgi kaynakları olan web sitelerinden çok sayıda bağlantıya sahipse, sıralamalar üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.

Linkedin

Profesyonelleri sektörlerindeki işlere, işletmelere ve diğer profesyonellere bağlamaya yönelik bir sosyal ağ sitesi. Linkedin aynı zamanda pazarlama, iş ilanı ve profesyonel içerik paylaşımı için güçlü bir platformdur.

Linkedin Advertising / Linkedin Reklamcılığı

LinkedIn’in reklam platformu. Reklamverenler, farklı reklam biçimleri aracılığıyla reklam alanı için teklif verebilir ve iş unvanı, yılların deneyimi, sektör ve diğer birçok demografiye göre benzersiz kitleleri hedefleyebilir.

Link Network / Bağlantı Ağı

Geri bağlantı profillerini artırmak ve belirli siteleri Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda tutmak için bağlantılarla birbirine bağlı bir web sitesi ağı kullanan bir kara nokta bağlantısı oluşturma stratejisi. Bazı bağlantı ağları özel blog ağları (PBN’ler) olarak da bilinir. Bağlantı ağları ve PBN’ler Google yönergelerine aykırıdır ve tespit edildiğinde devalüe edilir veya cezalandırılır.

Lookalike Audience / Benzer Kitle

Facebook’un reklam hizmeti tarafından sunulan bir hedefleme seçeneği. Bu kitle, bir kaynak kitleden (yani Facebook sayfanızın hayranları, e-posta listesi) oluşturulur ve bu listeden Facebook, kitle üyeleri arasındaki ortak özellikleri belirler. Facebook daha sonra benzer ilgi alanları veya nitelikler sergileyen kullanıcıları hedefleyecektir.

Long Tail Keyword / Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime

Uzun olan ve hiper-spesifik olarak bir kullanıcı arama sorgusuyla eşleşen bir anahtar kelime öbeği. Uzun bir kuyruk anahtar kelimesi ayda daha az arama alır, ancak daha yüksek bir arama amacına ve genellikle bu arama sorgusuna içerik sunmak isteyen şirketler tarafından daha az rekabete sahiptir. Örneğin, normal bir anahtar kelime “web tasarımcısı” olabilir, ancak uzun bir kuyruk anahtar kelime “WordPress siteleri yapan uygun fiyatlı web tasarımcısı” olabilir.

LMS (Learning Management System) / Öğrenme Yönetim Sistemi

Çevrimiçi eğitim kurslarını veya eğitim programlarını yönetmek için kullanılan bir yazılım uygulaması. Teknik becerisi çok az olan veya hiç olmayan kullanıcıların kodlamayı öğrenmeden kolayca web siteleri oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan bir İçerik Yönetim Sistemi’ne (CMS) benzer şekilde, bir LMS, programlama bilgisi olmayanlar için çevrimiçi eğitim programları oluşturmayı ve yönetmeyi kolaylaştırır.

M

Map Pack / Harita Paketi

Google arama sonuçları sayfasının yerel bir harita arama alanında listelenen üç işletmeyi içeren bölümü. Harita paketi yerel amaçlı, genel bir işletme türü veya “yakınım” araması olan sorguları gösterir.

Medium / Aracı

Google Analytics’te izlenen bir web sitesine giden genel bir trafik kategorisi. Yaygın ortamın bazı örnekleri organik, TBM, e-posta ve yönlendirmedir.

Metadata / Meta veriler

Web tarayıcılarına ve arama motorlarına bağlamsal bilgiler ekleyen bir web sayfasının koduna eklenen HTML snippet’leri. Arama motorları, sonuçlarında bir web sayfasından hangi bilgilerin gösterileceğine karar vermek için meta verileri kullanır. Örnek meta etiketler arasında sayfanın yayınlandığı tarih, sayfa başlığı, yazar ve resim açıklamaları bulunur.

Meta Description / Meta Açıklama

Sayfanın 160 karakterle açıklamasını veren meta etiketlerden biri. Meta açıklama, bir web sayfasının önemli bir yönüdür çünkü Google aramalarında ve diğer arama motoru sonuçlarında görünen şeydir.

Meta Keywords / Meta Anahtar Kelimeler

Bir sayfada belirli anahtar kelime adreslerini gösteren belirli bir meta etiket. Meta anahtar kelime işaretlemesi bazı web sitelerinde kötüye kullanıldıktan sonra, listelenen anahtar kelimeler artık bir sayfanın Google ve diğer arama motorları tarafından kategorilere ayrılması için geçerli değildir.

Marketing Automation / Pazarlama Otomasyonu

E-postalar, sosyal medya gönderileri ve diğer web sitesi işlemleri gibi pazarlama görevlerini otomatikleştirme sürecini ifade eder. Pazarlama otomasyon araçları, pazarlama görevlerini manuel olarak oluşturmak ve uygulamak yerine, pazarlama kampanyalarının her görevini düzenlemek, yönetmek ve yürütmek için kolay ve etkili bir yol açar. Hoş geldiniz e-postaları, hatırlatıcılar veya doğum günü tebrikleri, pazarlama otomasyonunun bazı örnekleridir. Web sitesi ziyaretçileri ve mevcut müşterilerden iletişim ve kişisel bilgiler toplayarak, pazarlama otomasyon yazılımının ziyaretçilere, kullanıcılara veya müşterilere özelleştirilmiş mesajlar göndermesi artık mümkün.

Meme

Esprili bir başlıkla birlikte gelen komik bir resimler; sosyal medya sitelerinde yaygın olarak kullanılır.

Mention

Bu terim genellikle sosyal medya kanallarındaki bir kullanıcı adına doğrudan referans olan “sosyal sözler” anlamına gelir. Örneğin, birisi Twitter tanıtıcısını içeren bir tweet gönderdiğinde, bu bir söz olarak kabul edilir.

Menu / Menü

Bir web sitesinin menüsü, ziyaretçilerin bir web sayfasından diğerine geçmesine (gezinmesine) yardımcı olmak için kullanılan bir dizi bağlantıdır. Menü, web sayfasının üstünde, yanında veya altında bulunur.

MRR (Monthly Recurring Revenue) / Aylık Yinelenen Gelir

Sözleşmeli bir ilişki yoluyla müşterilere hizmet vermeleri durumunda şirketlerin her 30 günde bir tahmin edebileceği gelir miktarı. Örneğin, 50 müşteri aylık ortalama 100 TL doları ödüyorsa, aylık yinelenen gelir aylık 5.000 TL doları olacaktır.

N

NAP

Yerel alıntılar için kullanılan bir kısaltma. Ad, adres ve telefon numarası alıntılarındaki tutarlılık, yerel bir SEO Kampanyasının önemli bir parçasıdır. Yerel SEO yetkilisi oluşturmak için bir işletmenin adı, adresi ve telefon numarası Yelp, Google Business, Yellowpages, Better Business Bureau, Foursquare ve benzeri yerel alıntı web sitelerinde listelenmelidir.

Navigation / Navigasyon

Bir web sitesinin veya uygulamanın farklı bölümlerinde gezinme yeteneğini. Navigasyon ayrıca bir web sayfasındaki, web sitesinin diğer bölümlerinde gezinmenize izin veren bağlantılara ve diğer tasarım öğelerine de başvurabilir.

Nofollow

Web tarayıcılarına ve arama motorlarına, hedef web sayfasına olan bağlantının SEO eşitliğini transfer etmemesi gerektiği (yani, alıcıya SEO avantajı vermemesi) ile iletişim kuran bir HTML bağlantı özelliği. Google’ın yönergelerine göre, doğal olmayan herhangi bir bağlantının (bir basın bülteni için ödeme yaptığınız veya bir gazeteciye ürününüz hakkında yazmaktan bahsettiğiniz gibi) bir nofollow etiketi olmalıdır.

NoIndex

Google veya Bing gibi arama motorlarına bir web sayfasını dizine eklememelerini söylemek için kullanılan bir değer. Bir web sayfası dizine eklenmediğinde, bu, kullanıcıların sayfayı arama sonuçlarında bulamayacağı anlamına gelir.

O

On-Page Optimization / Sayfa İçi Optimizasyon

Sayfada SEO olarak da bilinen sayfa içi optimizasyon, bir web sitesinde arama sıralamasındaki konumunu iyileştirmek için alınabilecek tüm önlemleri ifade eder. Sayfadaki optimizasyonun yaygın uygulamaları arasında sayfa başlığının ve açıklamasının alakalı anahtar kelimelerle güncellenmesi, resimlere ve videolara alt özellikler (alt metin) ve açıklamalar eklenmesi ve tüm etiketlere, açıklamalara ve içeriğe hedeflenmiş anahtar kelimeler eklenmesi yer alır.

Off-Page Optimization / Sayfa Dışı Optimizasyon

Sayfa dışı SEO olarak da bilinen sayfa dışı optimizasyon, bir web sitesinin sıralamasını, gerçek kodun veya web sitesinin içeriğinin dışında tanıtım araçlarıyla yükseltmek için uygulanabilecek yöntemleri ifade eder. Örneğin, konuk gönderileri yoluyla bağlantı kurma (diğer web sitelerinin yayınlanması için web sayfanıza yönlendiren bir bağlantı içeren makaleler yazmayı teklif etmek), sayfa dışı SEO yapmanın bir yoludur.

Opt-In Form / Kaydolma formu

Ziyaretçilerin e-posta listenize veya hizmetinize kaydolması için kullanılan çevrimiçi bir form.

Opt-In Rate / Kaydolma Oranı

E-posta listenize kaydolan kullanıcıların web sitenizdeki toplam ziyaretçi sayısına bölümü. %5’lik bir katılım oranınız varsa, bu, her 100 site ziyaretçisinden beşinin e-posta listenize kaydolduğu anlamına gelir.

Organic / Organik

Ücretli olmayan bir arama motoru sonucunu tıklayarak gelen bir web sitesine trafik kaynağı. Organik trafik, bir SEO kampanyasının birincil ölçümüdür ve genellikle bir site, arama motorlarındaki alakalı anahtar kelimeler için daha iyi sıralandıkça büyür.

P

Pageview / Sayfa görünümü

Bir web sayfasının görüntülenme sayısı. Bir ziyaretçi ana sayfanıza geldiğinde, bu bir sayfa görüntüleme olarak sayılır. Bir ziyaretçi web sitenizdeki başka bir sayfaya gider ve geri düğmesine basarsa, bu başka bir sayfa görüntüleme olarak sayılır; şimdi bu ziyaretçi için iki sayfa görüntüleme var. Ziyaretçi sayfayı yenilerse, bu üçüncü sayfa görüntüleme olarak sayılır.

Panda

Bir web sayfasındaki içeriğin kalitesini ve alaka düzeyini derecelendirmek için Google tarafından geliştirilen bir arama motoru algoritması. Google panda Şubat 2011’de piyasaya sürüldü ve arama sonuçlarında ince, orijinal olmayan veya kötü yazılmış içeriğe sahip siteleri devalüe etti.

PBN (Private Blog Network) / Bağlantı Ağı

özel blog ağı olarak da bilinen bağlantı ağı, hepsi birbirine bağlanan bir özel web siteleri topluluğudur. Bu ağlar, bir web sitesinin bağlantı profiline büyük miktarlarda yeni bağlantılar ekleyerek arama motorlarını değiştirmeyi amaçlamaktadır. Google gibi arama motorları PBN’lerin kötüye kullanılmasına engel olmak için çalışmalar yürütmektedir.

Penguin

Google tarafından belirli bir siteye işaret eden bağlantıların kalitesini belirlemek için geliştirilmiş bir arama motoru algoritması. Spam göndericileri, özel blog ve bağlantı ağları gibi blackhat seo uygulamalarından caydırmak için başlatıldı. Google Penguin, Nisan 2012’de piyasaya sürüldü ve 2016’ya kadar düzenli olarak Güncellenen Core Algoritması’na getirildiğinde güncellendi.

Permalink / Kalıcı bağlantı

Belirli bir web sayfasına, makaleye veya blog yayınına atıfta bulunmak için kullanılan URL’dir ve uzun süre aynı kalması gerekir.

Persona / İdeal Alıcı

Pazarlamada, bir kişi, ürününüzü veya hizmetinizi satın almak istediğiniz mükemmel bir temsili. İdeal bir alıcı veya alıcı kişisi, davranışların, hedeflerin, isteklerin, hayallerin, demografik bilgilerin ve profesyonel kariyerlerin eksiksiz bir dökümüdür.

Pigeon

Belirli aramalar için yerel olarak hedeflenmiş bilgileri sunmayı amaçlayan bir Google arama motoru algoritması. Google Pigeon 24 Temmuz 2014’te piyasaya sürüldü ve kullanıcıların geniş anahtar kelime aramalarından yerel işletmeleri bulmasına yardımcı oldu.

PPA (Pay Per Action) / İşlem Başına Ödeme

Reklamverenlerin yalnızca onaylanmış satış, e-posta aboneliği veya gelen satış sorgusu gibi tamamlanmış bir işlem için ödeme yaptıkları bir fiyatlandırma modeli.

PPC (Pey-Per-Click) / Tıklama Başına Ödeme

Reklamverenlerin, tıklandıktan sonra reklamları için ücretlendirildiği çevrimiçi reklamcılık modeli. PPC modeli genellikle arama motoru ve Google Adwords ve Facebook Reklamları gibi sosyal medya reklamlarıyla ilişkilendirilir.

Position / Konum

Bir sitenin belirli bir sorgu veya anahtar kelime için sıralandığı bir arama motorunun (Google, Bing vb.) Arama sonuçlarındaki yerleşimi.

Penalty – Penaltı

Google’ın yönergelerini ihlal ettiği için Google tarafından bir web yöneticisine verilen ihlal. Ceza, Google tarafından Search Console aracılığıyla verilir ve bir sitenin arama motoru sonuçlarından kaldırılmasına neden olabilir. Cezaya neden olan sorunların, ceza kaldırılmadan önce düzeltilmesi gerekir ve ceza kaldırıldıktan sonra, Google arama sonuçlarında önceki rütbeye dönmek biraz zaman alabilir. Ceza ayrıca bir yanlış adlandırma olan “algoritmik ceza” anlamına da gelebilir; bir web sitesi Google’ın algoritmasının sitede bulduğu bir sorun nedeniyle arama sonuçlarında kötü performans gösteriyor olabilir. Ancak bu gerçekten bir “ceza” değil, bir sıralama sorunudur. Gerçek bir ceza olması için, Search Console’da web yöneticisine gönderilen mesajla belirtildiği gibi Google’dan manuel bir işlem yapılması gerekir.

PDF

Metin veya grafiklerin dijital görüntüsünü sağlayan dijital belge biçimi. PDF’ler, kullanım kolaylığı ve kolayca içe aktarma veya dönüştürme yeteneği nedeniyle belgeleri internete yüklerken yaygın bir belge türüdür. PDF’ler Google tarafından dizine eklenebilir, ancak Google’ın ve diğer arama motorlarının PDF’nin amacını ve içeriğini doğru bir şekilde anlayabilmesi için fazladan adımlar atılmalıdır.

Plugin / Eklenti

İşlevsellik eklemek için bir programa yükleyebileceğiniz bir yazılım eklentisi. Örneğin, Google Chrome gibi İnternet tarayıcıları, kullanıcıların tarayıcıya eklentiler yüklemesine izin verir. Bu, tarayıcıya varsayılan yazılımda bulunmayan özellikler ekler.

Pop-Up

Açılır pencere (ışık kutusu, açılır pencere veya geçiş reklamı olarak da bilinir), bir web sayfasının önünde görünen bir kaplama kutusudur. Genellikle pop-up’lar insanları bir e-posta listesine katılmaya davet eder.

Q

Quality Lead / Nitelikli Potansiyel Müşteri

Bir şirketten iletişim almayı tercih eden, ürün veya hizmetleri hakkında farkındalık kazanan ve daha fazla bilgi edinmek isteyen kişi. Bu olası satışların müşteriye dönüşme olasılığının daha yüksek olduğu düşünülür.

Quality Score / Kalite Puanı

Google Adwords’ün, PPC kampanyalarında kullanılan anahtar kelimelerin alaka düzeyi ve kalitesi hakkındaki değerlendirmesi. Bu puanlar büyük ölçüde reklam metninin alaka düzeyi, beklenen tıklama oranı, açılış sayfası kalitesi ve alaka düzeyiyle belirlenir. Kalite puanı, reklam açık artırmalarının belirlenmesinde bir bileşendir, bu nedenle yüksek bir puan almak, daha düşük maliyetlerle daha yüksek reklam sıralamasına yol açabilir.

Query / Sorgu

Bir kullanıcının Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarını kullanarak yazdığı ve aradığı şey için verilen terim. Sorgu örnekleri arasında “nöbetçi eczane”, “tavanımda bir fare olup olmadığını nasıl anlarım”, “en yakın kafeye uzaklık” ve daha pek çok şey sayılabilir.

R

Rankings / Sıralamalar

Bir web sitesinin arama motoru sonuçlarında göründüğü genel terim. Bir sitenin “sıralaması”, farklı arama terimleri veya sorguları için zamanla artabilir veya azalabilir. Sıralama, her bir anahtar kelimeye özgüdür, bu nedenle bir web sitesinde ilk sayfada sıralanan ve içermeyen anahtar kelimeler olabilir.

RankBrain

Google’ın algoritmasının, arama sonuçlarını ve ilgili sorguları değerlendirmek için makine öğrenimini kullanan temel bir bileşen. RankBrain’in çeşitli potansiyel faktörleri test edebilen ve aramanın amacını belirleyebilen bir yorumlama modeli kullandığına inanılır.

Reach / Erişim

Etkileşime girip girmediğine bakılmaksızın belirli bir pazarlama kampanyasına maruz kalan toplam kişi sayısı.

Real-Time Marketing / Gerçek Zamanlı Dijital Pazarlama

Sosyal medya, son dakika haberlerine veya bir dünya etkinliğine yanıt olarak markaların gerçek zamanlı olarak pazarlamasına olanak tanır. Bu olaylar ortaya çıktığında (gerçek zamanlı) içerik yayınlama yeteneği, pazarlamacılara pazarlama dünyasında daha önce hiç görülmemiş bir fırsat verir.

Reciprocal Link

Genellikle her ikisinin arama motoru sıralamasını artırmak amacıyla birbirine bağlanan iki web sitesi. Bu tür bağlantılar bazen her iki siteye karşı bir ceza veya devalüasyona neden olabilecek arama motorları tarafından manipülatif olarak kabul edilir.

Reddit

Çok çeşitli konuları kapsayan bir internet forumları veya “altkümeler” koleksiyonu. Yayınlar ve yorumlar, kullanıcının toplam puanları veya “karma” ile sonuçlanan, yukarı veya aşağı oylarla sıralanabilir. Reddit ayrıca ücretli reklam hizmetleri de sunmaktadır.

Redirect / Yönlendirme

Bir web tarayıcısının, kullanıcıyı tıklamadan veya herhangi bir girdi yapmadan bir kullanıcıyı bir sayfadan diğerine götürme yolu. Farklı amaçlara hizmet eden çeşitli yönlendirme türleri (en yaygın olanı 301 yönlendirmesi) vardır. Genellikle bu, kullanıcının aradıklarını bulmasına yardımcı olarak veya 404 (Bulunamadı) hataları gibi çıkmaz noktalardan kaçınarak bir web sitesindeki kullanıcı deneyimini geliştirmeye yardımcı olur.

Referal / Tavsiye

Başka bir web sitesinden gelen bir web sitesi ziyaretini temsil eden Google Analytics’te belirtilmiş bir araç (örneğin, bir Google aramasından gelmek yerine). Kullanıcılar başka bir harici web sayfasının bağlantısını tıkladığında, orada “yönlendirildikleri” söylenir.

Rel Canonical

HTML’de “rel”, bağlantılar ile ilişkili bir özellik. “Kurallı”, içeriğin kullanıldığı veya referans verildiği orijinal veya yetkili sayfaya bağlantı verecek olan “rel” özelliğine uygulanabilir. “Standart” sayfa orijinal içeriktir ve buna atıfta bulunulan tüm sayfalar yinelenen veya benzeri bir sayfadır. Yinelenen içerik sorunlarını önlemek ve arama motoru sıralamalarını korumak için kullanılır.

Remarketing / Yeniden pazarlama

Yeniden hedefleme olarak da bilinir, reklamverenlerin sitelerini daha önce ziyaret etmiş olan müşterilere reklam göstermesine izin veren bir tür ücretli reklamdır. Bir kullanıcı bir siteyi ziyaret ettikten sonra, “çerez” adı verilen küçük bir veri parçası kullanıcının tarayıcısında depolanır. Kullanıcı daha sonra başka siteleri ziyaret ettiğinde, bu çerez yeniden pazarlama reklamlarının gösterilmesine izin verebilir. Yeniden pazarlama, reklamverenlerin kullanıcıyı orijinal siteye geri döndürme girişimleriyle kullanıcıları “takip etmesine” olanak tanır.

Render

Bu terim, belirli içeriğin görsel bir temsilini oluşturma sürecini ifade eder. Örneğin, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi farklı cihazlar, boyutları ve biçimlendirmeleri nedeniyle aynı içeriği (bir e-posta veya web sayfası) çok farklı şekilde “oluşturur”.

Responsive Web Design / Duyarlı Web Tasarımı

Ekran boyutu veya cihazdan bağımsız olarak tüm içeriğin doğru şekilde gösterilmesini sağlayan bir web sitesi oluşturma felsefesi. Web siteniz, her kullanıcının sahip olduğu ekranın boyutuna “yanıt verir”, daha küçük ekranlarda küçülür ve yeniden düzenlenir ve büyük olanları uygun şekilde doldurmak için genişler. Mobil uyumlu kabul edilen duyarlı web sitelerinin, mobil cihazlarda Google aramalarında gösterilmesine öncelik verilir.

ROAS (Return On Ad Spend) / Reklam Harcama Dönüşü

Reklamlara harcanan parayla karşılaştırıldığında elde edilen kârı gösteren bir PPC pazarlama metriği. ROI’ye benzer.

Robots.txt

Bir web sitesinin sunucusunda depolanan ve siteyi “tarayan” robotları dizine eklemek için temel kuralları içeren bir metin dosyası. Bu dosya, belirli dosya ve klasörlerin tarayıcı botları tarafından görüntülenmesine izin vermenize (veya izin vermemenize) izin verir; bu, dizine eklenmiş sayfalarınızı yalnızca istediğiniz sayfalarla sınırlı tutabilir.

ROI (Return On Investment) / Yatırım Getirisi

Bir işletmenin olumlu bir yatırım getirisi elde edebilmesi için pazarlama kanallarını kullanarak pazarlamanın kendisine harcadıklarından daha fazla para kazanmaları gerekir.

RSS (Really Simple Syndication) / Gerçekten Basit Sendikasyon

Kullanıcıların, her bir siteyi tek tek manuel olarak kontrol etmek yerine, birden fazla web sitesinde (haber siteleri, bloglar ve daha fazlası) yapılan güncellemeleri tek bir yerden takip etmesinin bir yoludur. RSS Yayını, tüm güncellemelerin kolayca görüntülenebilir biçimde izlendiği bir yerdir.

S

SaaS (Software as a Service) / Hizmet Olarak Yazılım

Yazılım uygulamalarını lisanslamak için kullanılan bir iş modeli. Geçmişten farklı olarak, yazılımın doğrudan satın alınması ve bir cihaza yüklenmesi gerektiğinde, SaaS çevrimiçi olarak erişilir ve normalde abonelik tabanlıdır. SaaS’a örnek olarak Office 365, Dropbox ve Google Apps verilebilir.

Screenshot / Ekran görüntüsü

“Ekran görüntüsü yakalama” olarak da adlandırılan ekran görüntüsü, bilgisayarın veya mobil cihaz ekranının görüntüsü veya anlık görüntüsüdür.

Shema Markup / Şema İşaretlemesi

Arama motorlarına bir işletme, kişi, yer, yorumlar, ürün veya şey hakkında daha alakalı bilgi vermek için bir web sitesinin HTML’sine eklenen kod. Düzgün şema işaretlemesi, sitenizin arama sonuçları sayfasında zengin snippet’ler görüntülemesine yardımcı olarak arama sonucunuzun öne çıkmasını ve tıklama oranlarını iyileştirmesini sağlayabilir.

Search Network / Arama Ağı

Reklamların görünebileceği bir grup web sitesi. Örneğin, Google’ın Arama Ağı, metin reklamlar göstermek için Google ile iş ortaklığı yapan bir grup Google ve Google dışı web sitesidir.

Search Engine / Arama Motoru

Arama Motoru – bir bilgi dizininde arama yapan ve karşılık gelen anahtar kelimeleri temel alarak sonuçları kullanıcıya döndüren bir program. En bilinen arama motorları Google, Youtube, Bing ve Yahoo’dur.

Search Opeator / Arama Operatörü

Daha spesifik sonuçlar döndürmek için Google aramalarında kullanılabilecek bir metin değiştirici. Arama operatörleri temel olarak gelişmiş bir aramanın kısayolları olarak işlev görür.

SEM (Seach Engine Marketing) / Arama Moturu Pazarlaması

Bir arama motorunun kullanımını içeren herhangi bir dijital pazarlama veya yalnızca bir arama motorunu içeren ücretli dijital pazarlama yöntemi olarak nitelendirilebilir.

SEO (Search Engine Optimization) / Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik üretimi veya iyileştirmesi, teknik ve kod geliştirme ve bağlantı edinimi dahil olmak üzere çeşitli yöntemler aracılığıyla bir web sitesinin performansını artırma ve organik arama motoru sonuçlarında konumlandırma işlemi.

SERP (Search Engine Result Page) / Arama Motoru Sonuçları Sayfası

Anahtar kelime araması yaptıktan sonra arama sonuçlarının bir listesini içeren sayfa.

Sessions / Oturumlar

Google Analytics’te, belirli bir süre içinde bir web sitesiyle etkileşime giren bir kullanıcının Google’ın varsayılan olarak 30 dakika olduğunu ölçen bir metriktir. Bir oturum kaç sayfanın görüntülendiğine bağlı değildir, bu nedenle bir kişi bir web sitesine gidip 20 dakika boyunca farklı sayfalara bakarsa 1 oturum olarak sayılır.

Siri

Apple’ın sesli komut teknolojisini kullanan ve iPhone’larda ve diğer Apple ürünlerinde temassız arama ve sanal asistan işlevlerine izin veren dijital asistan.

Sitelink / Site Bağlantısı

Google Adwords’te, ana reklam metninin altında, web sitesindeki belirli bir sayfaya bağlantı veren (yani Bize Ulaşın, Hakkımızda, vb.) Bir reklam uzantısı. Reklamlar 2-6 site bağlantısına sahip olabilir.

Sitemap / Site Haritası

Bir web sitesindeki arama motorlarının görmesi gereken tüm sayfaları ve yayınları listeleyen bir XML dosyası veya sayfa. Bu belge, arama motorlarının belirli bir web sitesinde bilmeleri gereken tüm içeriği hızla anlamalarına yardımcı olur.

Slug

URL’nin .com’dan sonra gelen kısmı için kullanılan argo. Örneğin, ana sayfa http://www.etkialanı.com olabilir, ancak Bize Ulaşın sayfası için, tarayıcıyı web sitesindeki bir sayfaya yönlendirmek için URL’nin sonuna bir bilgi eklenir, örneğin http: // www.domain.com/contact-us.

Search / Kaynak

Google Analytics’te, web yöneticilerinin trafiğin nereden geldiğini sınıflandırmasına yardımcı olan bir terim (yani, web trafiğinin “kaynağı”). Kaynak bir arama motoru (örneğin Google) veya bir alan adı (web sitesi-example.com) olabilir.

Social Listening / Sosyal Dinleme

İşletmelerin, müşterilerinin sorunlarını en iyi şekilde karşılamak için ürünleri veya hizmetleri hakkında neler söylediklerini anlamalarına yardımcı olan bir strateji. Satış görevlileri ayrıca sosyal dinlemeyi, ihtiyaç belirlemek ve kendilerine güvenilir bir kaynak olarak oluşturmak için kullanabilir.

Social Selling / Sosyal Satış

Bir markanın soruları yanıtlayarak, bilgilendirici içerik sağlayarak, olabilecek sorunları çözerek ve sonuçta alıcının satış hunisi boyunca ilerlemesine yardımcı olarak potansiyel müşterileri sosyal medyaya dahil etme yeteneğini ifade eder. Sosyal satış genellikle bire bir satışta olduğu gibi müşteri temelinde yapılır.

Spam / Yığın Mesaj

Bir web sitesinin daha iyi sıralamasına yardımcı olmak veya rakip bir web sitesine zarar vermek için yapılan dijital pazarlamada birçok farklı haksız faaliyet içeren geniş bir terim. Spam genellikle sıralamaları manipüle etmek için siyah şapka SEO tarafından inşa edilen yüzlerce veya binlerce düşük kaliteli geri bağlantı şeklinde görülür.

Spider / Örümcek

Bazen “tarayıcı” veya “bot” olarak da adlandırılan web sitelerini ziyaret eden otomatik bir program. Bir spam örümceği, genellikle Google Analytics’te önemsiz trafik olarak gösterilen zararlı nedenlerle web sitelerini ziyaret eder. Bununla birlikte, Google web sitelerini sıralamak ve Google aramasına eklemek için web sitelerini taramak için bir bot kullanır.

SSL Certificate / SSL Sertifikası

Bu küçük veri dosyaları, daha sonra bir web sitesinin HTTPS protokolünü kullanmasına izin veren web sunucularına eklenir. SSL sertifikaları dijital olarak bir şifreleme anahtarını bir kuruluşun ayrıntılarına bağlar. Başlangıçta, bunlar girişleri, veri aktarımlarını ve kredi kartı işlemlerini güvence altına almak için kullanıldı, ancak son zamanlarda web siteleri için, özellikle sertifika yoksa, kullanıcılara bir uyarı mesajı görüntüleyen Google Chrome güncellemesinden sonra go-to system haline geldi.

Style Sheet / Stil Sayfası

Basamaklı Stil Sayfası (CSS) için kısaltılmış terim. CSS, web sitesinin HTML’sine ekranda nasıl görünmesi gerektiğini bildiren bir kod belgesi. CSS, web tasarımcıları için teker teker kod satırlarını stilize etmek yerine HTML kodunun toplu bölümlerini biçimlendirebildikleri için zaman kazandıran bir belgedir.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) / Basit Posta Aktarım Protokolü

E-posta mesajlarını gönderenden alıcıya taşımak için kullanılan yöntemdir. SMTP, postaneye benzer, tıpkı postaneye bırakılan bir posta mektup postacı tarafından zarftaki posta adresine teslim edilirken, SMTP sunucusu bir veya daha fazla alıcıya e-posta iletisini iletir.

SMM Social Media Marketing / Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya kanalları üzerinden yapılan pazarlama çabalarını ifade eder: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Linkedin, vb.

Social Proof / Sosyal kanıt

İnsanların bir ürün veya hizmeti algılayışının aşağıdakilerin boyutundan ve kalitesinden nasıl etkilendiğini ifade eder. Örneğin, akşam yemeği için bir yer ararken, kalabalık bir restoran görüyorsunuz ve bunun gerçekten iyi olduğunu varsayıyorsunuz çünkü orada birçok insan yiyor. Facebook veya Instagram gibi sosyal medyada, insanlar büyük bir takipçisi olan markaları fark etme veya ilgi duyma eğilimindedir, bu da birçok kişinin sayfalarını takip ettiği ve yayınlarını beğentiği veya paylaştığı anlamına gelir. Web sitelerinde, referanslar veya referanslarla sosyal kanıt oluşturulabilir.

Subdomain / Alt Alan

Alt alan, bazen farklı dilleri, bölgeleri veya içeriği kapsamak için alt bölümler veya alt etki alanları içerir. Mevcut alan adınız www.mywebsite.com ise, alt alan adınız fr.mywebsite.com (Fransa / Fransızca dil içeriği) veya forums.mywebsite.com (forumların içeriğini kapsar) olabilir.

T

Tag / Etiket

WordPress’de, etiket, farklı yazıları anahtar kelimelere ve konulara göre sınıflandırmak için kullanılan tanımlayıcı bir işarettir. WordPress kategorilerine benzer, ancak etiketler daha ayrıntılı ve spesifikken, kategoriler geniş ve tematiktir.

Target / Hedefleme

Kime pazarlama yapıldığını, genellikle yerleşik hedefleme araçları olan bir sosyal medya platformları aracılığıyla tanımlanır. Hem Facebook hem de LinkedIn, pazarlama amacıyla tam olarak istenilen kişiyi bulmak için kullanıcıların filtrelemesine olanak tanıyan son derece ayrıntılı hedefleme araçları sunar.

Thank-You Page / Teşekkürler Sayfası

Birisi açılış sayfasında bir form doldurduktan sonra içerik teklifini nasıl teslim ettiğidir. Ziyaretçiye formu doldurduğu ve söz verdiği içeriği sağladığı için teşekkür edilir.

Timestamp  / Zaman Damgası

Zaman damgası, bir etkinliğe eklenmiş bir blog veya sosyal medya gönderisi gibi tarih ve saati ifade eder.

Tittle Tag / Başlık Etiketi

Bir web sayfasının belirli konusunu tanımlamak için kullanılan bir HTML öğesi. Başlık etiketleri, bir web tarayıcısının sekmeli üst çubuğunda görüntülenir. SEO’da, “ana sayfa” gibi temel bir şey yerine, ana anahtar kelimelerinizi içeren açıklayıcı başlık etiketlerine sahip olmak en iyi uygulamadır.

Tracking Code / İzleme Kodu

Genellikle bir web sitesinin üstbilgi, altbilgi veya teşekkür sayfasına yerleştirilen ve veri toplama amacıyla yazılım araçlarına bilgi ileten bir komut dosyası. Google Analytics ve Google Adwords gibi araçlar, bir siteyi görüntüleyen kullanıcılar hakkındaki bilgileri izleyebilmeleri için izleme kodlarını kullanır.

Twitch

Amazon’un sahip olduğu canlı bir video akışı platformu. Genellikle video oyunu akışları ve esport turnuvalarını sergilemekle tanınan Twitch, sanat ve yemek pişirmeden programlama ve ahşap işçiliğine kadar çok çeşitli akış kanalları da sunuyor. Son zamanlarda Twitch, popüler TV şovları, siyasi mitingler ve NFL gibi geleneksel sporların akışlarını sunmaya başladı. Twitch’in sohbet özelliği, her akışa, kitlenin birbirleriyle sohbet edebileceği ve hatta flama ile etkileşime girebileceği etkileşimli bir öğe sağlar.

Twitter

Kullanıcıların etkileşimde bulunduğu bir sosyal medya platformu veya bir mesaj göndererek veya bir mesajı 280 karakter veya daha kısa sürede yanıtlayarak “tweet”. Klavyedeki her tuş vuruşu bir karakter olarak kabul edilir. Twitter bilgileri ve bağlantıları paylaşmak için kullanılır ve bilgileri kategorilere ayırmak için hashtag’leri kullanır. Tweetler genellikle herkese açıktır ve herkes tarafından görülebilir. Ardından başka bir kullanıcı gelirse, o kullanıcı tweet’lerini özet akışlarında görür. Benzer şekilde, feed’inizde takip ettiğiniz kişilerin tweet’lerini görürsünüz.

Twitter Advertising / Twitter Reklamcılığı

Pazarlamacıların, kullanıcı feed’lerinde görünmesi için markanızı takip etmesine gerek kalmadan kullanıcı feed’lerinde bir tweet atmalarını sağlar. Bu reklamlar marka bilinirliğini artırmak, daha fazla takipçi kazanmak, sosyal medya erişimini genişletmek ve / veya potansiyel müşterilere bir ürün veya hizmet hakkında ulaşmak için kullanılabilir.

U

Unique Visitors / Benzersiz Ziyaretçiler

Bir süre içinde bir web sitesini kaç farklı ve benzersiz kişinin görüntülediğini göstermek için web analizinde kullanılan bir metrik. Benzersiz ziyaretçiler IP adresleri tarafından izlenir. Bir ziyaretçi aynı web sitesini birden çok kez ziyaret ederse, benzersiz ziyaretçiler metriğinde yalnızca bir kez sayılır.

URL (Uniform Resource Locator)

Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyici anlamına gelir ve bir web sayfasının adresidir. URL, bir web tarayıcısının hangi belirli web sayfasını görüntülediğini gösterir.

UI (User Interface) / Kullanıcı Arayüzü

Kullanıcı arayüzü, kullanıcının dijital bir cihaz üzerinden bir şeyle etkileşime girdiği alandır. İyi kullanıcı arayüzü, çoğu insanın anlaması için akıcı ve kolay olmalıdır.

UX (User eXperience) / Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı Deneyimi anlamına gelir. UX, bir kullanıcının bir web sitesi veya uygulama ile nasıl etkileşime girdiğini (tıkladığı yer, hangi sayfaları ziyaret ettiğini) ifade eder. UX, dönüşüm oranlarını artırmak için sayfa düzenleri, CTA’lar, renkler, içerik vb. Farklılıkları test ederek şekillendirilebilir. İyi bir UX’e sahip olmak, tekrarlayan kullanıcıları ve etkileşimi teşvik ettiği için iyi bir iş sahibi olmak için çok önemlidir.

UGC (User Generated Content) / Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik

Kullanıcılar tarafından bir yorum göndererek, bir forum konusu oluşturarak, bir video yükleyerek, bir blog gönderisi göndererek oluşturulan herhangi bir içerik.

Unsubscribe / Abonelikten Çıkma

Aboneliği iptal etmek, bir hizmeti iptal etmek veya kendini bir posta listesinden kaldırmak anlamına gelir. Diyelim ki Netflix’e abone oldunuz; bir noktada artık uygulamalarında film ve şov izlemek istemediğinizi hissettiniz. Artık hizmetleri için faturalandırılmamanız için devre dışı bırakabilir veya abonelikten çıkabilirsiniz. E-posta pazarlamasında, abonelikten çıkma bağlantısı, belirli bir işletmeden e-posta almaya karar veren herkesin o işletmeden daha fazla e-posta almayı durdurmasına izin veren standart bir seçenektir.

Unsubscribe Rate / Abonelikten Çıkma Oranı

E-posta pazarlamasında abonelikten çıkma oranı, e-postayı alan toplam abone sayısına göre abonelikten çıkma bağlantısını tıklamayı seçen e-posta abonelerinin yüzdesini ifade eder. Abonelikten çıkma oranının yüksek olması, e-posta spam’ının bir göstergesi olarak yorumlanabilir.”

Upsell

Müşteriyi daha yüksek bir fiyatla satın almaya, satın alma işlemlerine eklemek veya öğelerini yükseltmeye veya etkilemeye çalışılan bir satış stratejisi. Bu, satın alma başına değeri artırmaktır. Örneğin, bir müşteri bir hizmet için bir aylık abonelik satın almak istiyorsa, belirli bir indirimle onlara üç aylık veya yıllık bir abonelik sunabilirsiniz. Onlar için bu teklif daha pratik görünecek; sizin için bu daha yüksek gelir anlamına gelir.

V

Viral

Viral olmak, algılanan bilgi veya eğlence değeri nedeniyle tekrar tekrar paylaşılan bir içerik parçasını ifade eder. İçerik (resim, video, makale vb.) viral hale gelirse, çok daha fazla kişi tarafından görülecek ve marka bilinirliği, dönüşümler vb. üzerinde çok daha büyük bir etkisi olacaktır.

Visits / Ziyaretler

Google Analytics’te yakın zamanda “oturum” olarak değiştirilen eski bir terim.

Visitors / Ziyaretçiler

Google Analytics’te, bir web sitesinin kullanıcısını belirli bir süre boyunca ölçen bir metriktir. Ziyaretçiler genellikle ayrılan süre içinde ilk kez gezen “yeni ziyaretçiler” ile belirli bir zaman diliminde en az bir kez daha önce gezinmiş olan “geri gelen ziyaretçiler” arasında bölünür.

W

Web 2.0

World Wide Web’in geliştirilmesinin ikinci büyük aşaması, statik web sayfalarından dinamik içeriğe, sosyal medya ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe geçişle işaretlenmiştir.

Website

World Wide Web’den erişilebilen bir veya bir grup belge, içerik ve / veya medya. Web siteleri genellikle bir etki alanı adıyla tanımlanır ve bir web sunucusunda yayınlanır.

Webinar

Sunuyu görüntülemek için kaydolan izleyicilerin kitlesini eğitmek, bilgilendirmek veya satış yapmak için kullanılan çevrimiçi bir seminer.

White Hat

Etik olmayan veya spam olarak görülebilecek çalışmalara katılmayan etik dijital pazarlamacılar için kullanılan terim.

Wireflame / Şema Tasarımı

Tasarım sürecinde ilk adım olarak hareket eden bir web sayfasının bir eskiz hali.

X

XML (eXtensible Markup Language)

Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelir. HTML’e (Köprü Metni Biçimlendirme Dili) benzer şekilde, öncelikle bilgisayarların ve insanların daha etkili kullanması için çeşitli verileri kategorilere ayırmak için kullanılır. Temel olarak XML, bilgisayarların anlaması zor olan bilgileri işaretlemek için özelleştirilebilir etiketlere izin verir.

XML Sitemap / XML Site Haritası

Bir web sitesinin tüm ilgili sayfalarını, yayınlarını, dosyalarını vb. Kategorilere ayıran XML biçimindeki bir belge. Bu belge insan kullanımı için tasarlanmamıştır, ancak insanlar tarafından görülebilir. Bunun yerine, bir XML site haritası, arama motoru tarayıcı botlarının belirli bir web sitesinin tüm sayfalarını kolayca bulmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır

Y

Yelp

Kullanıcıların işletmeler için yorum bırakmasına olanak tanıyan bir sosyal inceleme platformu ve arama motoru. Yelp ayrıca, reklamverenlere pazarlama varlıklarını anahtar kelime aramalarına dayalı nitelikli Yelp kullanıcılarına gösterme olanağı sağlayan bir reklam programı da sunmakta.

YouTube

Google tarafından 2006 yılında satın alınan bir video paylaşım web sitesi. YouTube, Google’ın reklam ağının bir parçasıdır ve dünyanın en popüler arama motorlarından biri olarak kabul edilir. YouTube, büyüyen bir akış hizmetleri paketi sunar ve orijinal TV dizileri üretir.

YouTube advertising / Youtube Reklam

YouTube, 6 farklı biçimde reklam sunar. Görüntülü reklamlar, yer paylaşımlı reklamlar, atlanabilir video, atlanamayan video reklamlar, tampon reklamlar ve sponsorlu kartlar. Bu reklamların tümü Google Adwords platformu üzerinden oluşturulabilir ve yayınlanabilir.

Yahoo! Search

Dünyanın en büyük arama motorlarından biri. 2009 itibariyle platform Bing tarafından desteklenmektedir.

Yahoo! Reklamcılık

Yahoo ve Bing reklamlarının her ikisi de Bing Ads platformu üzerinden yayınlanır. Bu arama motorları reklam ağlarını paylaşır.